Skip to main content
Gassnova
 
Search button icon
  • Nyhetsbrev
  • Nyheter & media
  • Organisasjon
  • Kontakt
  • CCS-ordliste
  • Om Gassnova
    • Karbonfangst og -lagring
    • CCS-kunnskap
    • Om Gassnova
  • Forskning og utvikling (CLIMIT)
    • Hovedside
    • Søk om støtte
    • Prosjekter
    • Om CLIMIT
    • CLIMIT`s prosjektportefølje
    • CLIMIT Summit
    • USA & Norge samarbeid
  • Demo av CO2-fangst (TCM)
  • Erfaring fra Langskip
    • Hovedside
    • Om Langskip
    • Dokumenter/rapporter fra Langskip
    • Tidslinje
View all posts in nyheter Nyheter
Grønne sirkler med teksten "CO2" inni og med transparente hvite piler som peker nedover, lagt over et bilde av hav og himmel. Illustrasjon

14.05.2025

20-års bidrag til utvikling av CO₂-håndtering

CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering. Gjennom to tiår har programmet vært en nøkkelaktør i utviklingen av teknologi for karbonfangst og -lagring (CCS).

Fra tidlige laboratoriestudier til kommersielle løsninger har programmet støttet over 800 prosjekter med betydelige bidrag til å redusere utslipp fra kraft- og industrisektorer. I de siste årene har CLIMIT også støtte prosjekter innenfor fangst fra luft (DAC) og andre karbonfjerningsløsninger. Programmet har i dag en nøkkelrolle i å bringe teknologier fra laboratoriet og oppover i TRL nivå (Technology Readiness Level). Med fokus på innovasjon, industriell testing og internasjonale samarbeid har CLIMIT på denne måten bidratt til at norskutviklet teknologi er blant de ledende på verdensbasis.

CLIMITs rolle i teknologiutvikling

Fangst av CO2 fra kraft- og industrikilder krever effektive separasjonsprosesser. Eksisterende teknologier møter utfordringer som energibehov, materialrobusthet, gass-selektivitet, og kostnader for både fangst og tilhørende støtteprosesser. CLIMIT har gjennom sitt arbeid støttet teknologiutvikling på alle disse områdene.

Les mer om industrikonsortier og klyngesamarbeid.

Gjennom sine 20 år har CLIMIT bidratt til at solventbaserte teknologier har redusert energibehovet med 35 – 40 prosent. Norskutviklet teknologi har gått fra laboratorier til internasjonale markeder, med selskaper som SLB Capturi og Baker Hughes som har investert i norske løsninger og selskaper.

Teknologier for karbonfangst

Tradisjonelt har CO2-fangst blitt delt inn i tre hovedkategorier:

  1. Post-combustion: Fangst av CO2 etter forbrenning.
  2. Pre-combustion: Separasjon av CO2 og hydrogen før forbrenning.
  3. Oxy-combustion: Forbrenning i en oksygenrik atmosfære for å lette CO2-fangsten.

CLIMIT har støttet prosjekter innen alle disse kategoriene og har prioritert løsninger som solventer, sorbenter, membraner og oxyfuel-teknologi. Kryogene prosesser er i mindre grad inkludert i CLIMITs portefølje, da disse har vært mer kommersielle og typisk brukes i flytendegjøring av CO2 før transport.

Mens solventteknologi har modnet raskt, har membran- og looping-teknologier fått økt oppmerksomhet som energieffektive løsninger for sektorer uten tilgang til overskuddsvarme.

Den mest modne løsningen

Solventbaserte teknologier har vært et sentralt satsingsområde siden oppstarten av CLIMIT. Denne metoden, som bruker væsker til å absorbere og frigjøre CO2, er den mest kommersielt modne fangstteknologien. Solventprosjekter har redusert energibehovet betydelig, og mer enn 50 prosjekter har fått støtte fra CLIMIT-Demo for testing ved stasjonære pilotanlegg som SINTEFs Tiller-pilot og Teknologisenteret på Mongstad (TCM).

Teknologisentret på Mongstad (TCM). Foto: TCM

Innenfor solventteknologi har CLIMIT støttet mobil pilottesting, som SLB Capturis mobile enhet. Denne har blitt brukt til å teste teknologien på flere forskjellige avgasskilder blant annet i sementindustri og avfallsforbrenning. Pilottesting gjennom SLB Capturis mobile enhet har validert ytelsen til aminbaserte solventer på ulike avgasskilder, noe som har fremskyndet kommersialiseringen av teknologien.

Les mer om CLIMITs støtte til utvikling av solventteknologi og hvordan dette har bidratt til kommersielle løsninger.

Sorbenter og looping-teknologier

Sorbentteknologier, som «carbonate looping,» benytter faste materialer som kan absorbere CO2 ved høye temperaturer. Moving Bed Carbonate Looping-teknologien, utviklet av Fjell Technology Group med CLIMIT-støtte, bruker kalkbaserte materialer som er kjente og kostnadseffektive. Teknologien er spesielt godt egnet for høytemperaturprosesser, for eksempel i sementindustrien.  

Fremtidens løsning

Membraner er et interessant alternativ for industrier uten tilgjengeligoverskuddsvarme og har potensial til å være en kostnadseffektiv løsning. CLIMIT har støttet flere prosjekter for utvikling av membraner, blant annet ved Heidelberg Materials testsenter i Brevik. Air Products har også gjennomført testing av membraner hos Returkraft med støtte fra CLIMIT. Prosjektet har evaluert membranenes effektivitet ved å fange opptil 50 prosent av CO2 fra avgassen.

Membraner, som skiller gasser uten kjemisk regenerering, kan være spesielt fordelaktige for avgasskilder med høy CO2 -konsentrasjon, som i kalk- eler sementindustrien.

Heidelberg Materials, Brevik before 2023. Photo: Heidelberg Materials

Oxyfuel og Chemical Looping Combustion (CLC)

CLC-teknologi, som bruker metalloksider for å skape en oksygenrik forbrenningsatmosfære, er støttet med over 75 millioner kroner fra CLIMIT. Denne metoden reduserer behovet for separate fangstanlegg, noe som gir kostnadsfordeler i visse sektorer.

Et område som kan benytte CLC-teknologi for CO2-fangst er ved forbrenning av foredlet avfallsbrensel. Med støtte fra CLIMIT har SINTEF testet dette med lovende resultater.

Fra laboratoriet til kommersiell drift

Over 270 fangstprosjekter har mottatt støtte fra CLIMIT, med en samlet finansiering på mer enn 1,7 milliarder kroner. CLIMITs tilskudd har ikke bare utløst tilsvarende investeringer fra industrien, men også bidratt til å bygge et robust økosystem for karbonhåndtering i Norge.

Flere prosjekter har blitt ledet av SINTEF som har bygget opp kunnskap og kompetanse i verdensklasse innenfor CO2-fangst. Tiller-piloten til SINTEF i Trondheim har spilt en avgjørende rolle i å kvalifisere teknologier for industrielle utslippskilder. Testing ved TCM har ytterligere validert disse teknologiene for global implementering.

CLIMIT har styrket samarbeidet mellom akademia og industri gjennom finansiering av prosjekter ledet av SINTEF og NTNU. Dette har skapt en plattform for å koble grunnforskning til praktisk teknologiutvikling. CLIMITs økonomiske bidrag har på denne måten vært en katalysator for å bringe CCS-teknologi fra forskning til kommersiell anvendelse. Les mer om SINTEFs arbeid med solventutvikling og pilottesting med CLIMIT-støtte

  • SLB Capturi (tidligere Aker Carbon Capture): Teknologi utviklet med CLIMIT-støtte brukes nå kommersielt, blant annet på Heidelberg Materials’ anlegg i Brevik
  • Compact Carbon Capture (3C): Teknologi utviklet av Fjell Technology Group med støtte fra CLIMIT og videreført av Baker Hughes
  • Hydrogen MemTech: Membranteknologi som tiltrekker seg internasjonal kapital

CLIMIT en sentral drivkraft for CCS

Gjennom 20 år har CLIMIT vært en viktig motor for teknologiutvikling innen CCS. Med støtte til forskning, pilotprosjekter og kommersiell implementering har programmet bidratt til at Norge er en ledende aktør i det globale arbeidet for å redusere klimagassutslipp.

CLIMITs bidrag har muliggjort at norskutviklede teknologier er i kommersiell bruk i prosjekter som Heidelberg Materials’ anlegg i Brevik og internasjonale satsinger innen sement og avfallsforbrenning.

footer logo

CLIMIT er et nasjonalt program som i 20 år har gitt økonomisk støtte til forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologier for en mer effektiv CO2-håndtering.

Kontakt oss
E-post: postmottak@gassnova.no
  • linkedin sosial ikon
  • youtube sosial ikon
gassnova © 2025
Webdesign og Webutvikling av Increo
nettredaktør Personvern TILGJENGELIGHETSERKLÆRING