11.04.2024
Fangst fra røykgasser med lav CO₂
Et CLIMIT-støttet forskningsprosjekt har gjort fremskritt innen fangstteknologi for industrielle utslippskilder med lav CO2-konsentrasjon.
Flytende absorbentløsninger, for eksempel aminer, kan brukes for å fange CO2 i røykgasser fra forskjellige typer prosesser. Prosjektet tok for seg utfordringene ved absorpsjonsbaserte CO2-fangstprosesser, som har vist seg å være mindre effektive når de håndterer fortynnede gass-strømmer. Utslippskilder med lav CO2-konsentrasjon kan variere mye avhengig av industri, teknologi og tiltak for utslippsreduksjoner.
Ulike utslippskilder
Et eksempel på utslippskilder med lav-CO2 er røykgasser fra forbrenning av naturgass, som generelt har lavere konsentrasjon sammenlignet med kull eller tungolje.
– Formålet med dette prosjektet var å utforske og forbedre effektiviteten av karbonfangst knyttet til røykgasser med lavere CO2-konsentrasjoner og undersøke hvorvidt nedbrytningsprodukter i absorpsjonsmiddelet påvirket fangstevnen – sier Svein Bekken, seniorrådgiver i Gassnova.
Omfattende pilot- og laboratorietester
Forskningsteamet utførte en serie pilot- og laboratorietester. En mobil testenhet (MTU) ble brukt for å undersøke karbonfangstprosesser ved CO2-konsentrasjoner på 2,5 til 5 %. Testene viste at selv med lave CO2-konsentrasjoner, var det mulig å oppnå fangsteffektivitet på mellom 85 og 95 prosent. Resultatene viste også betydelig økning i energiforbruket for karbonfangst ved lavere CO2-konsentrasjoner. Dette var forventet ut fra teoretiske beregninger.
Det ble også gjennomført laboratorietester for å studere effekten av degraderingsprodukter på absorpsjonsegenskapene til løsningen. Testene indikerte at de undersøkte degraderingsproduktene ikke hadde signifikant påvirkning på løsningens evne til å absorbere CO2.
Viktig for videreutviklingen
Prosjektet har nådd sine hovedmål ved å vise realismen av effektiv CO2-fangst ved lavere konsentrasjoner, uten samtidig å kunne påvise fundamentale hindringer for bruk av teknologien. Forskningen viser også at noen nedbrytningsprodukter delvis kunne regenereres, som åpner for besparelser i forbruket av løsningsmidler.
– Disse funnene representerer viktige skritt fremover for anlegg som opererer med lavere CO2-konsentrasjoner i røykgassene. Innsikten vil benyttes videre i implementeringen av mer effektive karbonfangstløsninger for en rekke industrielle applikasjoner – sier Svein Bekken videre.
Prosjektpartner: Universitetet i Sørøst-Norge
Prosjektleder: Aker Carbon Capture