
24.02.2025
10 MNOK til prosjekter innenfor karbonfjerning
CLIMIT-programmet har for første gang øremerket egne midler til prosjekter innenfor karbonfjerning (CDR).
For å bli klimanøytrale er det ikke tilstrekkelig å stoppe alle utslipp, det må også fjernes CO2 fra atmosfæren (karbonfjerning), ifølge FNs klimapanel (IPCC). CLIMIT-programmet vil nå bidra til å realisere dette gjennom verdiskaping i Norge. Har du en prosjektidè? Ta kontakt!

Økt behov for karbonfjerning (Carbon Dioxide Removal – CDR) frem mot 2050
Interesse for karbonfjerning øker, og CLIMIT har derfor valgt å sette av egne midler til prosjekter innenfor denne kategorien i 2025. CLIMIT-programmet behandler søknader løpende, og alle søkere må følge CLIMITs vanlige prosedyre. Mer informasjon finner du her.
Eksempler på teknologiske løsninger innen CDR:
- DACCS – Fangst av CO2 fra luft (Direct Air Capture- DAC) med geologisk lagring
- BioCCS – fange og geologisk lagre CO2 fra industri som har biologisk råstoff/brensel
- Biokull (biochar) – til bruk i industri og landbruket med langtidslagring i jorden (som jordforbedring).
- Mineralisering (dannelse av karbonater som gir varig lagring av karbon)
BioCCS den mest modne løsningen
Per i dag er bioCCS den mest modne løsningen som kan gi størst utbytte i form av tonn CO2 lagret per år. Industrien ser på bioCCS som en muliggjører for CCS, da fangst og lagring av biogene CO2-utslipp kan gi mulighet for salg av karbonkreditter, noe som styrker forretningsmodeller.
I Norge er det mest aktivitet innenfor bioCCS og biokull/biochar. Samtidig har norske selskaper som Removr, Climeworks Norway og Carbon Removal fått støtte av Enova til studier på fangst direkte fra luft (DAC).
Formålet med midler til karbonfjerning i CLIMIT-Demo
Det er et økende behov for kunnskap om CDR i industri og forskning. Det er derfor viktig at CDR løsninger (teknologier, metoder, verdikjeder) testes ut og evalueres i god tid før 2050, slik at disse løsningene skal spille en større rolle for å holde temperaturøkningen under to-graders målet (ref. IPCC).
Per i dag finnes det muligheter for økonomisk støtte til CCS-prosjekter gjennom det norske virkemiddelapparatet som Enova, Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Gassnova. Imidlertid har det ikke vært noe spesifikt søkelys på CDR.
Åpen utlysning i 2025
CLIMIT-Demo gir støtte til industriprosjekter og forskningsprosjekter i samarbeid med industri innenfor følgende temaer:
- BioCCS
- Biochar/biokull med søkelys på langvarig lagring til nytte i industri og eventuelt landbruk
- DAC med CCS
- Mineralisering ved injisering av CO2 i berggrunn
- Utvikling og evaluering av metoder i henhold til EUs regelverk – for avklaring om et prosjekt bidrar til karbonfjerning, som for eksempel LCA (livsløpsanalyser), TEA (tekno-økonomiske analyser) og MRV (Måling/Monitorering- Rapportering-Verifisering)
Søker oppfordres til å vurdere nordisk- eller internasjonalt samarbeid med industri og/eller anerkjente forskningsinstitusjoner.