Bakgrunn og hensikt
Mood Harvest AS har utviklet, og er under patentering, en fotobioreaktor som er spesielt tilpasset nordisk klima og for områder med betydelige temperatur- og lysvariasjoner gjennom døgnet og året.
Målet til prosjektet er å industrielt dyrke store mengder mikroalger ved hjelp av en optimalisert kultiveringsprosess som utnytter lokalt fanget CO2 og kunstig lys for å lette fotosyntesen. Mikroalgene som blir kultivert skal benyttes direkte eller som råmateriale for klimapositive og eller klimanøytrale produkter. Ved å varig lagre CO2 i nødvendige produkter, bidrar vi direkte til reduksjon av CO2 i atmosfæren.
Mål
Målet med ideutviklingsprosjektet var å tydeliggjøre potensialet til forretningsideen og legge grunnlaget for strategiske beslutninger for å fremme vår fotobioreaktor-teknologi. I tillegg ønsker vi å validere CO2-lagringspotensialet til prosjektet, for å støtte en videre søknadsprosess mot CLIMIT Demo-programmet.
Aktiviteter
Mood Harvest AS har i ideutviklingsfasen utarbeidet en rapport som inneholder følgende tema:
1. Forretningside
2. Bakgrunn og forutsetning
3. Prosjekt beskrivelse DEMO Prosjekt
4. Sterke og svake sider (SWOT analyse)
5. Marked og konkurransesituasjon
6. Budsjett og Finansiering
7. Fremdriftsplan
8. Samarbeidspartnere
9. IP – strategi
10. Plan for realisering
Resultater
1. Bærekraftig Potensial: Studien bekrefter at mikroalgekultivering kan være en effektiv metode for CO2-utnyttelse og -lagring.
2. Verdifull Ressurs: Studien viser at mikroalger en verdifull, fornybar ressurs med betydelig potensial for videre utnyttelse.
3. Lovende Teknologi: Vår fotobioreaktorteknologi har løsninger som muliggjør industriell dyrking av mikroalger, med forventninger om høyere kultiveringsrate og lavere produksjonskostnader.
Uoppnådde mål og videre behov:
1. Usikkerhet om data: tallene brukt er preget av usikkerhet, da relevant litteratur for fotobioreaktorer med innvendige bevegelige lyskilder er begrenset. Dette kan innebære unøyaktigheter i de tilgjengelige dataene.
2. Variasjon i mikroalger: Store variasjoner i vekstrater og egenskaper mellom mikroalge -stammer.
Veien Videre
• Bygge Pilot: Opprettelsen av en mindre test- eller laboratoriepilot er avgjørende for å vurdere teknologien og dets økonomiske potensial. Dette vil gi mer pålitelige data og gi et bedre grunnlag for vurdering av teknologien.
• Innhente Presise Data: Nøyaktig datainnsamling gjennom pilotprosjektet er essensielt for å validere estimatene og forbedre teknologien.
Oppsummering: Prosjektet har gjort betydelige fremskritt, men videre testing og utvikling er nødvendig for å oppnå de opprinnelige målene fullt ut.
Fremtidige planer
Mood Harvest AS søker å demonstrere hvordan fotobioraktoren fungerer, slik at de kan få bedre tall- og beslutningsunderlag. Det innebærer at vi skal få bygget en småskala pilot/ lab-pilot og sammen med forskningsinstitutt (NIBIO/SINTEF) gjennomføre forsøk for å validere fotobioreaktorteknologien i samspill med en eller flere mikroalgestammer.
Mood Harvest AS vil søke om midler til å dokumentere hvordan de kan utvikle lønnsomme karbonfangst og utnyttelsesanlegg tilpasset små mellomstore bedrifter i Norge. Med små mellomstore bedrifter menes mindre anlegg som kan fange opp mot 10 – 50 000 tonn CO2 per år. Et slikt arbeid vil også kunne inkludere en CO2 logistikk studie for ikke kystnær industri. Et mulighetsstudium skal danne beslutningsgrunnlag for om man sammen med en industriaktør kan bygge en fullskala demonstrator.
Et fullskala demonstrator/pilotanlegg sammen med en eller flere industriaktører vil være aktuelt i den påfølgende fasen, da fortrinnsvis i et nært samarbeid med virkemiddelapparatet.
Parallelt med overnevnte ambisjoner, så ønsker vi å samarbeide med akademia og industri knyttet til å utvikle nye bærekraftige produkter fra mikroalger, med spesielt fokus på langvarig lagring og gjenbruk av CO2.