Bakgrunn og hensikt med prosjektet?
Fra teori og simuleringsarbeid er det etablert en god forståelse at det gir høyere effektivitetstap i absorpsjons baserte CO2-fangstprosesser ved overgang fra relativt konsentrerte røykgass-strømmer (f.eks. fra kullfyrte kjeler, avfallsforbrenningsovner, sementovner osv.) til mer fortynnet CO2 punktkilder (CCGT, smelteverksindustri, etc.). I tillegg ble ytre påvirkninger av absorpsjonsløsningen (degradering) mistenkt å forårsake mindre kjemiske endringer i solventen som potensielt kunne redusere fangsteffektiviteten, og denne effekten var muligens størst for fortynnede CO2 strømmer.
Derfor var formålet med prosjektet å kvantifisere de ovennevnte effektene ved å bruke en kombinasjon av pilot-testing og mer grunnleggende laboratorieforsøk og karakterisering.
Hva var målet til prosjektet?
Målet med prosjektet var å undersøke og forbedre karbonfangst løsningsmidlet for røykgasser med lavt CO2-innhold. Spesielt for å bestemme om spesifikke nedbrytningsprodukter påvirket karbonfangstevnen i røykgasser med lavt CO2-innhold.
Hva har prosjektet gjort i form av aktiviteter?
En pilot testkampanje ble gjennomført med ACCs mobile testenhet (MTU) ved lave CO2-konsentrasjoner (2,5 – 5 %-vol) for å undersøke ytelsen til CO2-fangst prosessen for fortynnede røykgasskilder. Testkampanjen ble utført med absorpsjonsløsning som hadde blitt «aldret» i en tidligere testkampanje, og derfor var innholdet av degraderingsprodukter representativt for et typisk industrielt karbonfangstanlegg. Ulike testkjøringer ble utført for å studere påvirkningen av CO2-konsentrasjonen av røykgasser på karbonfangst kinetikk og energieffektiviteten til prosessen.
For det andre ble det utført en serie laboratorietester for å avgjøre om tilstedeværelsen av visse degraderingsprodukter påvirket absorbsjonsmiddelets CO2-løselighet, absorpsjonshastighet og andre fysiske egenskaper. Blant annet ved bruk av avanserte karakteriseringsmetoder som NMR og Raman-spektroskopi.
Hva har prosjektet oppnådd? Ble målene til prosjektet oppnådd?
800 timers pilotanleggsdrift med 37 forskjellige driftspunkter ble oppnådd. Pilotkampanjen viste at det var mulig å oppnå 85-95 % CO2-fangst med de lave CO2-konsentrasjonene som ble testet. Energibehovet for karbonfangst økte betydelig, som forventet, ettersom CO2-konsentrasjonen i røykgassen sank. For CO2-konsentrasjoner over 5%-vol, var det spesifikke energibehovet for CO2-fangst lite følsomt for den anvendte karbonfangstgraden, mens en mer karakteristisk påvirkning av karbonfangstgraden ble observert under 5%-vol CO2. Tatt i betraktning de oppnådde resultatene, oppnådde pilotanleggsaktiviteten sine mål om å kvantifisere prosessytelsen ved lave CO2-røykgassforhold.
De mer grunnleggende laboratorieundersøkelsene ble også utført som planlagt. Laboratorietestene klarte ikke å avdekke signifikant påvirkning av tilstedeværelsen av nedbrytningsprodukter på CO2-likevekten eller på absorpsjonshastigheten ved sammenligning av ferske prøver med gamle prøver fra pilotanleggsforsøket. Ingen vesentlig endring i fysiske egenskaper kunne påvises, og kjemisk spesifiseringen av CO2 endret seg heller ikke mellom ferske og degraderte prøver. Det var derfor en viss usikkerhet på om de eksperimentelle resultatene fra laboratorietester for absorpsjonshastighet var fullt representative for industrielle absorpsjonskolonner.
I tillegg viste laboratorietestene også at hoved nedbrytningsproduktene delvis kunne regenereres under visse forhold, noe som indikerer en mulighet for å redusere forbruket av aminer i industrianlegg.
Alt i alt har prosjektet nådd sine hovedmål med å demonstrere gjennomførbarheten av CO2-fangst på fortynnede CO2-gassstrømmer. Det ble heller ikke avslørt noen grunnleggende showstoppere når det gjelder endring i aminkjemi ved lave CO2-konsentrasjoner.
Fremtidige planer?
Prosjektet har gitt betydelige data og innsikt i ytelsen til en aminbasert karbonfangstprosess for røykgasser med lave CO2-gasskonsentrasjoner. Resultatene vil hjelpe ACC med å designe og levere karbonfangstløsninger for industrier med relativt fortynnede CO2-strømmer.