Prosjektet, som er en videreføring av CLIMIT-prosjektet (KMB) ”Clean Energy by using High Performance Membranes” (CEPEME), skal verifisere at lavtrykks fixed site carrier (FSC) membraner kan benyttes til CO2-fangst fra typiske kraftverkskilder. Dette skjer gjennom videreutvikling av NTNUs patenterte FSC-membranteknologi.
Membranen det fokuseres på er en komposittmembran hvor selve membranen er et meget tynt sjikt av polyvinylamin (PVAm), hvor amingruppen er en ”bærer” som bidrar til at CO2 blir transportert hurtig gjennom membranen når denne er våt. Dette gir membranen overlegne separasjonsegenskaper i forhold til en vanlig polymermembran.
Membranmaterialets ytelser har blitt demonstrert ved forsøk i en laboratorieskala pilotmodul. Meget gode separasjonsegenskaper ble vist, og membranen har svært høy selektivitet for CO2. Basert på data fra pilotmodulen og tekno-økonomiske vurderinger har teknologien vist et potensial til å redusere kostnader ved CO2-fangst i kommersielle skala. For å evaluere potensialet nærmere er det behov for å teste membranen under realistiske prosessbetingelser. Derfor bør det bygges en hullfiber modul i en neste prosjektfase, og det anbefales at det hentes inn kommersielle leverandører som partnere i den neste utviklingsfasen.