Høytrykk CO2 testsenter
Budsjett
2,23 millionerClimit-finansiering
50%Prosjektnummer
617201
Partnere
Aker Solutions, Sintef Energi AS, Equinor, KROHNE, BPProsjektperiode
10/2017- 05/2018
252502, «Forprosjekt for teknologikvalifisering av subsea bulk separasjon av CO2» har vurdert utstyr for å teste CO2-separasjon under høye trykk. Foreløpige vurderinger har sett på å gjennomføre disse testene på K-lab på Kårstø. Det fremkommer her at et slikt kvalifiseringsløp vil kreve store investeringer i test-lab og at man følgelig bør vurdere synergier med andre behov for å teste utstyr og teknologier som er relevante for høye trykk i CCS/CO2 EOR-verdikjeden slik at en investering i test-utstyr kan dekke flere hensikter.
Prosjektbeskrivelse sammendrag
For å redusere risikoen i offshore CO2-verdikjeder, hydrogen-prosesser, og andre prosesser og systemer innen CCS, må ulike teknologier testes i relevant industriell skala før de kan benyttes kommersielt. I dag finnes det ingen testanlegg som kan benyttes på de høye trykkene og strømningsratene som trengs i framtidig fullskala CCS.
Aker Solutions har over noen år utviklet et konsept for subsea teknologi for CO2-EOR.
For å etablere en offshore CO2 EOR-verdikjede er det behov for å kvalifisere ulike teknologielementer innen høy-trykks behandling av CO2 og assosierte gasser. Dette gjelder for eksempel nye teknologier for CO2-separasjon som kan muliggjøre mindre omfattende ombygginger av eksisterende topside strukturer og havbunnsløsninger.
Aker Solutions har tidligere gjennomført et studie som spesielt definerer behov for en testlokasjon for å kunne kvalifisere og teste relevante teknologier i industriell størrelse før de installeres i aktuelt miljø og skal tilbys kommersielt.
SINTEF Energi har gjennom sitt arbeid i f. eks. NCCS FME og CEMCAP (H2020-prosjekt) også identifisert et stort behov for testing på høyt trykk og store strømmer av f. eks. fiskale strømningsmålere for CO2 og hydrogenprosesser. Det er også klart at mange andre teknologier som er knyttet til fremtidige, lav-karbon løsninger har behov for et laboratorium for testing på industriell skala.
Prosjektets potensial
Det er ikke kjent at det finnes et slikt testsenter eller lokasjon i dag, hverken i Norge eller andre steder i verden. Et slikt senter vil gi forskningsinstitusjoner, universiteter, leverandørindustri og operatører anledning til å teste teknologi i industriell skala før den skal tas i bruk, og dermed redusere risiko for tekniske mangler, sjekke ut HSE aspekter og gi grunnlag for sikrere fullskala konstruksjoner.
Et slikt test senter vil også kunne tiltrekke seg internasjonale aktører, samt bidra til at Norge kan komme i front for ny lav-karbon teknologi
Prosjektets mål (konkret og målbart)
Prosjektets hovedmålsetting er å klargjøre grunnlaget for å etablere et testsenter hvor nye lav-karbon teknologier og teknologier som er relevante for høytrykksdelene i CCS og CO2 EOR-verdikjeden kan testes.
Spesifiserte delmål:
• Utvikle en første designbasis for et slikt senter.
• Vurdere den best egnede plassering av senteret.
• Vurdere en finansieringsløsning og forretningsmodell for senteret.