Demonstration of optimized baseline seismic monitoring network for the Horda Platform region (H-Net project)
Budsjett
4,95 millionerClimit-finansiering
49%Prosjektnummer
619168
Partnere
Equinor, Norsar, Shell, TotalProsjektperiode
11/2019-12/2020
Bakgrunn
Equinor har som operatør for fullskala prosjektet Northern Lights sammen med partnere Shell og Total, og Norsar ønske om å demonstrere kostnadseffektive overvåkningsteknologier innenfor rammen av den norske lagringsforskriften. Gjennom de siste 10 årene har Equinor vært industripartner for flere CLIMIT-prosjekter for å modne teknologien rundt mikroseismisk overvåkning, samt er/har vært partner i FME-sentrene NCCS, BIGCCS og SUCCESS. Relevante prosjekter som Equinor har vært med i er DEMODAS «Distributed seismic monitoring» ledet av CHRISTIAN MICHELSEN RESEARCH AS og «Induced-seismicity geomechanics for controlled CO2 storage in the North Sea», ledet av NGI. I fellesskap med NORSAR har Equinor støttet MIMOSA-prosjektet for In Salah, CLIMIT KPN-prosjektene SafeCO2 og SafeCO2 II. NORSAR har også fått støtte fra CLIMIT-demo til CO2CAP-prosjektet og ACISM-prosjektet. Gjennom disse prosjektene var NORSAR også involvert i Longyearbyen CO2Lab-aktivitetene. HNet baserer seg på nylig avsluttede SNS-NET samt idestudiet "Forstudie til monitorering av bakgrundsseismisiteten for Smeaheia" .
Prosjektet er delt opp i fem faser, med beslutningspunkter/decision gates mellom fasene. Fase 1 (SNS-NET Prosjekt) var gjennomført i perioden August 2018 til Juli 2020. Fase 1 er fullført. I DG1-møtet med Northern Lights ble det besluttet å ikke fortsette med det opprinnelige forslaget til en offshore array-distribution. Årsaken til dette er endret lagerlokalitet fra Smeaheia til Aurora, den modifiserte tidsrammen for NL prosjektet og kostnadene knyttet til offshore node utviklingsplanene
Fase 2 (dette prosjektet) tar konseptene videre med implementering av instrumenteringen på land og bruk av PRM nodes på havbunnen og igangsetting av datainnsamling og rapportering.
Fase 3 blir en pre-operasjonell bakgrunnsseismisitetsovervåking som danner grunnlaget for all naturlig, tektonisk seismisk aktivitet før CO2 blir injisert i grunnen.
Fase 4 er den siste fasen, som omfatter kontinuerlig sanntids monitorering av injeksjonsprosessen.
Fase 5 er informasjon og rapportering og går i parallell fra Fase 3 starter. En publikumsportal foreslås her.
Prosjektets mål:
CO2-lagringsprosjekt Northern Lights er verdens første, dedikerte stor-skala offshore CO2-lagringsprosjekt. Det er viktig for fremtidige prosjekter at konseptet er dokumentert trygt; at det ikke kan skapes usikkerhet om at CO2 blir værende i undergrunnen. Monitoreringsløsningen i prosjektet er ny, men det gjenbrukes så mye som mulig av kunnskapen partnerne har fra offshore olje og gass, fra onshore CO2-lagringsovervåking samt automatisk innsamling og prosessering fra atomprøvesprengningsovervåkning. Teknologigapet som lukkes er å etablere verdens første kontinuerlige overvåking av et offshore CO2-lager. En avveining mellom kostnader og kvalitet blir viktig slik at man kan vise verden at dette er gjennomførbart også andre steder.
I et hvert CO2 lager er det avgjørende at sikkerheten til lagringsstedet og kontrollen over hvor CO2-en befinner seg er tilstrekkelig på ethvert tidspunkt. Sanntids monitorering av seismisiteten er en av de få overvåkingsmetodene som egner seg til å bekrefte fortløpende faren for lekkasjer. Northern Lights prosjektet er underlagt "Forskrift om utnyttelse av undersjøiske reservoarer på kontinentalsokkelen til lagring av CO₂ og om transport av CO₂ på kontinentalsokkelen" og relevant paragraf i forhold til omsøkt prosjekt er § 5-4.Overvåkning (https://lovdata.no/forskrift/2014-12-05-1517/§5-4). Utvikling av teknologien i prosjektet er viktig for å møte kravene i paragrafen: "Valget av overvåkingsteknikker skal baseres på beste praksis som er tilgjengelig på designtidspunktet. Følgende alternativer skal vurderes og anvendes om mulig: j) Teknologier som kan detektere nærvær, sted og migreringsvei for CO₂ i undergrunnen og på overflaten, k) Teknologier som kan gi informasjon om utviklingen av trykk og volum og areal/vertikal metning av CO₂ -skyen (plumen) for å forbedre numeriske 3D-simuleringer relatert til 3D geologiske modeller av lagringsformasjonen etablert i henhold til denne forskriftens § 1-10 og vedlegg I, l) Teknologier som kan dekke et vidt areal for å hente informasjon om tidligere uoppdagede potensielle lekkasjeveier over arealdimensjonene av hele lagringskomplekset og over, i tilfelle vesentlige irregulariteter eller migrering av CO₂ ut av lagringskomplekset"