CO2 capture test facility at Norcem’s cement plant in Brevik, Norway
Budsjett
13,5 millionerClimit-finansiering
50 %Prosjektnummer
206089
Partnere
Norcem AS, HeidelbergCemen, European Cement Research Academy, ECRA, Tel-TekProsjektperiode
2010-2011
Sementindustrien i Europa ønsker å forberede seg på strengere rammebetingelser og utslippskrav for fremtidige CO2-utslipp fra sine sementfabrikker. Norcem AS og dets moderselskap HeidelbergCement sammen med ECRA (European Cement & Research Academy) initierte derfor et forprosjekt for utredning av mulighetene for anvendelse av CO2-fangstteknologi(er) ved sine sementfabrikker. Norcem Brevik ble valgt som vertsfabrikk, da dette anlegget i stor grad har mulighet til å kondisjonere sin røykgass til også å representere avgasser ved andre sementfabrikker i Europa.
Fase 1 av prosjektet omhandlet konseptstudie og pre-engineering av et testanlegg for CO2-fangst i Brevik. Fase 1 ble gjennomført i løpet av 2011. Kun post-combustion-teknologier ble vurdert.
Potensielle fangsteknologier og leverandører ble identifisert gjennom konseptstudien. Tre fangstteknologier, med ulik grad av modenhet, ble valgt som basis for design av CO2-fangstanlegget. Anlegget er designet for testing av tre ulike teknologier i parallell. I tillegg er det lagt til rette for at minst en småskala teknologi i tidlig utviklingsfase kan testes samtidig med de tre andre.
Teknologier og leverandører valgt for pre-engineeringen var Aker Clean Carbons (ACC) aminteknologi og Alstoms to teknologier; chilled ammonia og karbonat-looping. I tillegg er det lagt til rette for småskala membrantesting. Andre småskala teknologier som ikke er nevnt her vil bli vurdert i neste fase av prosjektet.
ACC og Alstom har levert underlag for plassering og testing av sine respektive piloter ved testsenteret. Nødvendig ombygging og tilrettelegging av hjelpestrømmer ved fabrikken er identifisert og designet. Det er i tillegg utviklet et første testprogram for fangstanlegget i samarbeid med teknologileverandørene. Det er utarbeidet detaljerte prosessflyskjema og rør- og instrumenteringsskjema i tillegg til at det er utarbeidet CAD-tegninger av anlegget. Det er i tillegg gjennomført første Hazop/hazid-analyser av Akers og Alstoms teknologier. Foreløpige kostnadsestimater av CAPEX og OPEX for anlegget foreligger.
Tel-Tek har bistått prosjektet med faglig bistand innen CCS samt hatt ansvar for prosjektstyring og kostnadsestimering.
Fase 2 av prosjektet vil omhandle detaljengineering og bygging av nødvendig infrastruktur ved Norcem Brevik, samt testing av ulike post-combustion-teknologier. Hensikten med testingen vil være å kvalifisere den/de teknologien(e) som viser seg mest optimal for fangst av generert CO2 fra en sementfabrikk ut fra definerte betingelser. Fangstkapasitet ved utnyttelse av tilgjengelig restvarme i tillegg til vurdering av investerings- og driftskostnader vil være sentrale elementer i en eventuell fase 2 av dette prosjektet.