CO2 Capture Test Facility at Norcem Brevik, Project Phase II, Test Step 1
Budsjett
93,25 millionerClimit-finansiering
75%Prosjektnummer
221323
Partnere
Norcem, HeidelbergCemen, European Cement Research Academy, Aker Clean Carbon AS (ACC), Research Triangle Institute (RT, Kema Nederland BV (DNV KEMA), Norwegian University of Science and Technology (NTNU) & Yodfat Engineers Ltd, Alstom Norway ASProsjektperiode
2013-2017
Hovedhensikten med prosjektet har vært å studere og sammenligne utvalgte post-combustion karbonfangstteknologier med mål om å bestemme den teknologien som er best egnet for bruk på moderne sementovner.
Prosjektet har studert kun fangstdelen av CCS-kjeden med fokus på hvor mye CO2 teknologiene evner å fange fra røykgassen, energiforbruket, innvirkning av forurensinger fra røykgassen og alle kostnadsaspekter (CAPEX/ OPEX).
Teknologienes evne å utnytte restvarme fra fabrikken som energikilde er essensielt i denne studien
Prosjektet har vært delt inn i to deler; 1) felttesting under reelle forhold og 2) full-skala evalueringer basert på innspill fra felttestingen og fra modelleringer gjennomført av teknologileverandørene.
I fase I ble følgende fire teknologier valgt for videre studier:
1) Aker Solutions - Amine Technology
2) RTI - Solid Sorbent Technology
3) KEMA GL/ NTNU & Yodfat Engineers - Membrane Technology (MC)
4) Alstom Power - Regenerative Calcium Cycle
I fase II ble følgende teknologier studert:
1) RTI - Solid Sorbent Technology Phase II
2) Air Products & NTNU – Membranteknologi (MemCCC)
Alt i alt, har Norcem CO2 fangst prosjekt vært en stor suksess. Både Norcem (sement industrien) og teknologileverandørene har erfart og lært svært mye ved planlegging, bygging og testing under reelle betingelser i Brevik.
For Norcem har det vært spesielt viktig at testingen har foregått på reell røykgass, og teknologileverandørene har erfart at disse betingelsene kan være svært forskjellige fra miljøet i lab.
Testingen i Brevik har avdekket behov for optimalisering og endring av teknisk design for at metoden skal virke optimalt. Basert på test resultatene er det gjort en tekno-økonomisk analyse (Benchmark analyse) for å måle den økonomiske prestasjonen til teknologiene.
Av de teknologiene som er vurdert, er det ingen tvil om at det er Aker Solutions aminteknologi som er mest moden (TRL 8-9) og klar for fullskala demonstrasjon. De andre teknologiene krever videre utvikling og modning, før de er klare for fullskala implementering.
Norcem er ikke i tvil om at det i fremtiden vil være en palett med teknologier som kan være aktuelle for sementindustrien (og annen industri).
Norcem har erfart at testing og utvikling av teknologier er tidkrevende og kostnadsintensive. Norcem ville aldri klart å gjennomføre prosjektet uten den betydelige støtten som er mottatt fra Gassnova gjennom CLIMIT-programmet.
Norcem vil oppfordre industriaktører med CO2-utslipp til å starte prosessen med å teste og vurdere fangstteknologier som passer til sin applikasjon. Ettersom dette er tidkrevende prosesser er det viktig å starte nå, for å være klar til å ta teknologi i bruk om 8-10 år.