Om CLIMIT-FoU
CLIMIT-FoU er Forskningsrådets program for utvikling av CO2-håndteringsteknologi. Gjennom programmet kan det søkes om støtte til FoU-prosjekter innen fangst, transport og lagring av CO2.
Mer FoU
CO2-håndtering er en av flere teknologier som kan bidra til betydelige reduksjoner i globale CO2-utslipp. Teknologien er tilgjengelig, men det kreves mer FoU for å gjøre teknologien mer kostnadseffektiv, redusere risiko, og bringe frem nye konsepter. Målet er at omfattende FoU gjennom CLIMIT-programmet (CLIMIT-FoU) skal bidra til å kommersialisere teknologi for CO2-håndtering. Det er imidlertid en forutsetning at søknader er i tråd med de satsingsområder som er gitt i CLIMITs programplan.
Søknadsfrister
Søknader til Forskningsrådet må sendes inn i forbindelse med egne utlysninger. Mange av utlysningene har søknadsfrist kun en gang årlig. CLIMIT-FoU bidrar som regel med midler til følgende utlysninger:
- Kompetanse- og samarbeidsprosjekter. Her er det også vanligvis søknadsfrist i februar. Dette er prosjekter hvor forskningsmiljøer i samarbeid med industripartnere bringer frem ny kunnskap og kompetanse
- Internasjonale utlysninger gjennom ACT-samarbeidet. Her må søknadene ha partnere fra minst tre land, og utlysningene kommer annethvert år.
CLIMIT-FoU bidrar enkelte år også med midler til følgende utlysninger:
- Forskerprosjekter hvor søknadsfristen som regel er i mars. Her kan det søkes om grunnforskning.
- CLIMIT-FoU lyser hvert tredje år ut mindre beløp til medvirkningsprosjekter hvor det kan søkes om støtte til deltagelse i relevante internasjonale fora.
Om Norges Forskningsråd
Noregs forskingsråd (kortform Forskingsrådet) er eit statleg norsk forvaltningsorgan som finansierer forskings- og innovasjonsprosjekt. På vegne av regjeringa investerer vi (per 2022) 11,4 milliardar kroner årleg.
Vi har ansvaret for å fremje grunnforsking, anvend forsking og innovasjon. Dette blir gjort gjennom å forvalte forskingsmidlar og ved å gi råd til styresmaktene om forskingspolitikk, blant anna gjennom forslag til forskingsbudsjett i statsbudsjettet.
Vi skal fremje internasjonalt forskings- og innovasjonssamarbeid,. Vi har mellom anna ei rekkje ordningar for å mobilisere norske søkjarar til EUs forskings- og innovasjonsprogram. Andre oppgåver er å bidra til samarbeid mellom forskarar, næringsliv, offentleg sektor, forvaltning og andre brukarar av forskingsresultat.
Forskingsrådet vart oppretta i 1993 ved samanslåing av fem ulike tidlegare oppretta forskingsråd. I 2023 hadde vi om lag 360 tilsette.