Om CLIMIT-programmet
Om CLIMIT-programmet
CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering.
Mål for CLIMIT-programmet
Målene for CLIMIT-programmet inkluderer å gi økonomisk støtte til forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologier for CO2-håndtering som skal:
- Bidra til utvikling av kunnskap, kompetanse, teknologi og løsninger. Som kan føre til viktige bidrag for kostnadsreduksjoner og bred internasjonal utbredelse av CO2-håndtering.
- Utnytte nasjonale fordeler og fremme ny teknologi og tjenestekonsepter med kommersielt og internasjonalt potensial.
“Hovedmålet med programmet er å bidra til å utvikle teknologi og løsninger for CO2-håndtering”
Norges forskningsråd og Gassnova
CLIMIT-FoU og CLIMIT-Demo utgjør programmet. Som er et samarbeid mellom Gassnova og Norges Forskningsråd. Programmet inkluderer støtteordningen for forskning og utvikling (FoU-delen) administrert av Forskningsrådet. Og Gassnovas støtte til utvikling og demonstrasjon (Demo-delen). Gassnova har det overordnede koordineringsansvaret og leder programsekretariatet.
Programmet henvender seg til industri, forskningsinstitutter, universiteter og høgskoler, ofte i samarbeid med internasjonale bedrifter og forskningsinstitusjoner, for å akselerere kommersialiseringen av CO2-håndtering.
Det skal være en balansert prosjektportefølje og programmet støtter teknologiprosjekter i alle deler av utviklingskjeden fram til kommersialisering.
Historie
Historisk sett ble CLIMIT opprettet av Energidepartementet (tidligere Olje- og energidepartementet) i 2005 for å støtte utviklingen av CO2-håndteringsteknologi for gasskraftverk. I 2008 ble støtteordningen utvidet til å omfatte kraftproduksjon basert på alle fossile brensler, og i 2010 ble også industrielle utslipp inkludert. Fra 2021 omfatter ordningen støtte til alle mulige CO2-kilder.
CLIMIT-programmet har bidratt til betydelig teknologiutvikling og kompetanseoppbygging i Norge, både innen forskningsmiljøene og hos industripartnerne.
CLIMIT 10 år (2015) – Omtale av programmet og beskrivelse av flere av prosjektene som har fått støtte
Lange spor (2011) – Resultater fra over 20 år med forskning på CO2-håndtering