30.10.2023
Vet du hva som skjer innen CCUS i Sverige?
Gassnova arrangerer den 22. november sitt femte CCUS-webinar, der kan dere høre siste nytt fra CCUS-arbeidet i Sverige.
Samspill på tvers av landegrenser
I en årrekke har CLIMIT bidratt med støtte til CCUS-prosjekter sammen med svenske myndigheter. Preem som er en av de som slipper ut mest CO2 i Sverige. De har jobbet i flere år sammen med ulike samarbeidspartnere for å finne en effektiv løsning for å redusere sine CO2-utslipp. Med bakgrunn i dette har samarbeidet mellom Norge og Sverige økt, og vi ser at samarbeid på tvers bærer frukter. «Når CLIMIT spurte industriaktører i Norge hva slags temaer de ønsket seg belyst, så var de klare på at de ønsket å lære mer om det som skjer i nabolandet. Vi har hatt en innledende runde, og nå er Gassnova klar for runde to. Vi har to spennende foredragsholdere som vil dele fra sine erfaringer», sier Jørild Svalestuen og Svein Bekken, som er CLIMITs primus motorer innenfor denne tematikken.

Program CCUS i Sverige
09:00-09:10 Velkommen, Kari-Lise Rørvik, Gassnova
09:10-09:30 Storskala CO2-hub i Gøteborg, Tina Mårlind, Göteborgs Hamn
09:30-09:45 Q&A
09:45-10:05 Støttesystem for bio-CCS, frivillig marked og infrastruktur sett fra Energimyndighetens perspektiv, Nicki Carnbrand Håkansson og Svante Söderholm, Energimyndigheten
10:05-10:20 Q&A
10:20-10:30 Oppsummering Kari-Lise Rørvik
Storskala CO2-hub i Gøteborg
Refleksjoner og lærdommer fra samarbeidsprosjektet CinfraCap og påfølgende arbeid frem til i dag. Tina Mårlind vil gi en overordnet gjennomgang av deres reise frem til i dag angående arbeidet med å etablere en storskala CO2-hub i Gøteborg sammen med partnere. Muligheter, utfordringer og lærdommer vil bli diskutert ut fra et prosjektperspektiv.
Støttesystem for bio-CCS, frivillig marked og infrastruktur sett fra Energimyndighetens perspektiv
Energimyndigheten gir en kort redegjørelse for støttesystemet og det pågående arbeidet med det. Et viktig spørsmål i denne sammenhengen er Energimyndighetens syn på hvordan de doble kravene mellom bedrifter og stat, som med stor sannsynlighet vil oppstå, skal håndteres. Avslutningsvis redegjøres det for Energimyndighetens syn på nøkkelfaktorer og forslag til løsninger for å oppnå et fungerende transportsystem for karbondioksid.