08.09.2022
Oslos målsetting er å være klimanøytral innen 2030; CLIMIT-støtte kommer godt med
Verden står overfor store endringer og noen kommuner ønsker å lede an. Oslo er en av disse. Klimaendringer og avfallshåndtering er to høyt prioriterte samfunnsutfordringer som setter klare mål for avfallshåndtering og lavkarbonøkonomi for fremtiden.
CLIMIT har gitt 8 MNOK i støtte til CAPEWASTE
CLIMIT-programmet jobber med å tilpasse seg en verden i endring og støtte til avfallsbransjen er en av de nye bransjene som kommer med flere og flere søknader. Dette er en bransje med stor bredde og anlegg som må gjøre små og store tilpasninger for å kunne ta i bruk CCS. Anlegget til EGE Oslo kommune på Haraldrud hadde behov for å se på hva som måtte til av tilpasninger for at CO2-fangst kunne bli en realitet ved anlegget, da anlegget skal fornyes i 2030.
CLIMIT-prosjektet «CAPEWASTE» har studert utfordringene knyttet til en fangstteknologi basert på oxy-fuel forbrenning, der oksygen brukes i stedet for luft i avfallsforbrenningsprosessen. Røykgassen i en slik prosess består bare av CO2 og vanndamp, noe som gjør CO2 lett å separere ved enkel kondensering av vann. Det er en svært innovativ løsning, og ingen slike anlegg har noen gang blitt bygd tidligere.
CO2-fangst i energigjenvinning sektoren
CO2-fangst fra avfallssektoren er et industrielt initiativ som adresserer begge utfordringene med det ekstra potensialet for å være karbonnegativ. Implementering av CCS i det nye anlegget på Haraldrud støttes sterkt av de positive resultatene fra fullskala CCS-mulighetsstudien utført av Gassnova, samt infrastrukturen for å transportere CO2 til Oslo havn og videre lagring i Smeaheia-området offshore, som er planlagt til å være operativt i 2024.
FoU-samarbeidspartneren SINTEF Energi studerte eksperimentelt hvordan man effektivt brenner husholdningsavfall i en oxy-fuel forbrenningsatmosfære og deretter skalere opp teknologien ved hjelp av numerisk simulering. Gjennom et tett internasjonalt samarbeid med partnere i et assosiert prosjekt (NuCA) i Tyskland er teknologien videre testet i pilotskala. Det er utvekslet resultater på tvers av landegrenser.
- Det er svært gledelig at vi også fikk til et samarbeid med Tyskland som er blitt en viktig samarbeidspartner for CCS i Europa blant annet gjennom ACT-prosjektet NEWEST-CCUS som startet i 2019, sier saksbehandler i CLIMIT, Åse Slagtern. Som også understreker betydningen dette prosjektet kan få for avfallsindustrien i verden. Det er muligheter.
Avgjørelse basert på forskningserfaring
Etter endt treårig forskning har prosjektet betydd en økt kompetanse for alle prosjektpartnerne på en umoden fangstteknologi. For anleggets eier har prosjektet et godt grunnlag for å ta en kunnskapsbasert avgjørelse om muligheten og potensialet for å benytte oxy-fuel fangstteknologien for det fremtidige energigjenvinningsanlegget på Haraldrud.