KNCC er et joint venture-selskap eid av Knutsen Group og NYK Group. Ved hjelp av flere tiårs erfaring, spesialbygde flåter og deres egenutviklede LCO2-EP-teknologi transporterer de flytende CO2 (LCO2) til CO2-lagre.

15.11.2023
KNCC: Ny transport-teknologi for CO₂
Prosjektet LCO2-EPs formål var å kvalifisere teknologi for fremtidens CO2-transport. KNCC har sett på sin teknologi i forbindelse med både ombygging og nybygging av skip.
Prosjektet er støttet med 4,69 millioner kroner fra CLIMIT.
Hva er testet?
Prosjektet har gjennomført eksperimentell skala-testing av tankdesign for Knutsen NYK Carbon Carriers (KNCC) LCO2-EP-teknologi ved ResQs sikkerhets- og beredskapssenter, nær Haugesund. LCO2-EP-inneslutningssystemet er ikke ny teknologi, men basert på utviklingen av trykksatt naturgassteknologi («PNG») og design av gassrørledninger som allerede er godt dokumentert.
«Testriggen vår bekrefter at CO2-transport ved forhøyet trykk (34 til 45 bar) er klar til utrulling.» Dette sier Per Lothe, Special Technical Advisor Technology ved Knutsen NYK Carbon Carrier. Testriggen ble også et unikt verktøy for å øke kunnskapen om hvordan CO2 oppfører seg ved ulike trykk. Neste fase i dette prosjektet blir å teste nytt CO2-utstyr. I vårt tilfelle vil dette være korrosjonsovervåkingsteknologi og se på hvilken påvirkning urenheter i CO2en kan ha på KNCCs teknologi.

KNCCs testrigg
Testriggen består av to containere som representerer to uavhengige CO2-tanker, som inneholder fire rørseksjoner hver. Containerne gjengir en skipsinstallasjon i skala-design. Testprogrammet og prosedyrer ble utviklet med hensyn til de operative behovene som vil være for et CO2-frakteskip. Testprogrammet fulgte den vanlige prosessen med å gjøre et skips lastesystem klart for mottak, lasting, lossing av CO2 og til slutt klargjøring for planlagt vedlikehold.
Solide resultater i samarbeid med dyktige partnere
KNCC har i dette prosjektet samarbeidet med Equinor, DNV, Horisont Energi og CapeOmega. DNV og CapeOmega har sammen med CLIMIT-programmet bidratt økonomisk.
Nye måter å innrette og gjennomføre CO2-transport på er mulig og dette prosjektet har vist at:
- Igangkjøring, gassing opp og trykksetting av CO2 ble vellykket utført i henhold til prosedyrene.
- Ny kunnskap om varmeoverføring mellom faser av CO2 og kontakt med stål, ga viktig innsikt i videre design og drift – også når det gjelder lekkasjehåndtering.
- Mindre lekkasjer oppdages enkelt og kan håndteres tilsvarende. Når tanktrykket opprettholdes, ble det observert minimal kjøling til utvinning av LCO2.
«Det å ha tilgang til en rigg med CO2 der vi kan teste utstyr og observere uønskede hendelser, gjør oss trygge på at endelig transport av CO2 er sikker», avslutter Per Lothe. Selskapet har ambisjoner om å være en betydelig transportør av CO2 i fremtiden. Det å ha en testrigg for verifikasjoner og mannskapsopplæring er viktig i denne sammenhengen.
