26.09.2024
Gir CLIMITs innsats resultater?
Hvilken betydning har CLIMIT-programmet for Norges arbeid med karbonfangst og -lagring, og hvilke utfordringer seiler opp i kjølvannet av Langskip?
I dette intervjuet deler CLIMIT-programstyrets leder Arvid Nøttveit egne refleksjoner om utviklingen av CLIMIT, betydningen i dag og hvordan fremtiden ser ut for programmet.
Konkrete resultater
CLIMIT-programmet har i mange år vært en sentral aktør i Norges satsing på karbonfangst og -lagring (CCS). Med sin lange historie og innflytelse nasjonalt og internasjonalt, har CLIMIT-programmet bidratt til å sette Norge på kartet som en ledende innenfor CCS-teknologien.
– CLIMIT har fått mye oppmerksomhet, noe som er vel fortjent. Oppmerksomheten er ikke bare et resultat av programmets suksess, men også av en bevisst innsats for å synliggjøre resultatene på en effektiv måte, sier Arvid Nøttveit.
For noen år siden ble det gjort betydelige endringer på CLIMITs nettsider, med et mål om å øke transparensen. Nå kan hvem som helst enkelt få oversikt over hvor mange prosjekter som er i gang, hvilke som er fullført, og hva de har oppnådd. Den økte synligheten har hatt en positiv effekt på de som mottar støtte fra programmet. – Når de som mottar støtte ser at arbeidet deres blir dokumentert, anerkjent og delt – bidrar det til en følelse av stolthet. Det er viktig for CLIMIT å vise til konkrete resultater, og at disse resultatene blir lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt, forklarer han.
Formidling av forskningsresultater og teknologisk utvikling til et bredere publikum er ofte en utfordring, spesielt når teknologien som utvikles er kompleks. – Ofte må millimeterpresisjon balanseres med budskapet som skal formidles. Å «forenkle uten å forsimple» er et viktig mantra i formidlingen vår. Det handler om å gjøre komplekse teknologier forståelige for allmennheten uten å miste de faglige nyansene.
Programplanen
CLIMITs programplan beskriver Nøttveit som et solid strategisk dokument som gir programstyret retning og struktur. – Den store ideen bak programplanen er å ha et dokument som bidrar til å planlegge fremtidige prosjekter og å vurdere nye forslag. Arvid sier videre at programplanen fungerer som en referanse når nye prosjektsøknader kommer inn.
– Hvis et prosjekt faller utenfor rammene av planen, kan det ikke støttes. For søknader i randsonen kreves det ofte lengre diskusjoner i programstyret for å avgjøre om det skal støttes. Slik fungerer denne planen både som en «ledestjerne» og som et praktisk verktøy i saksbehandlingen.
Selv om programplanen revideres med jevne mellomrom, typisk hvert tredje eller fjerde år, understreker Nøttveit at det er viktig å sikre at planen forblir relevant i en verden i stadig endring. Nye teknologier og trender tas med i betraktningen når planen oppdateres, noe som gjør den til et levende dokument som kontinuerlig tilpasses omverdenen. – Programplanen er ikke bare et teoretisk dokument, men noe vi aktivt bruker for å sikre at prosjektene vi støtter er i tråd med våre strategiske mål.
Den nåværende programplanen ble utarbeidet i 2021 og står fortsatt sterkt, mener Nøttveit.
Selv om enkelte konsepter har blitt mer aktuelle de siste årene, som direkte fangst av CO2 fra luft (DAC), er hovedstrukturen solid. – Når vi nå skal gjennomgå planen, vil vi vurdere hvordan vi kan tilpasse den til den nyeste forskningen, teknologiutviklingen og de nyeste innovasjonene. Jeg tror hovedstrukturen vil forbli intakt. CLIMIT har alltid vært proaktiv i forhold til teknologiske fremskritt, og det er denne proaktiviteten som sikrer at planen fortsatt er relevant.
Forutsigbare rammer
Finansiering er en annen viktig faktor. Nøttveit peker på at CLIMIT har klart å opprettholde en stabil finansieringssituasjon over tid, til tross for budsjettkutt som alle forskningsprogrammer opplever fra tid til annen. Tider med mindre budsjetter har påvirket finansieringen av grunnforskning, innovasjonsprosjekter og større demonstrasjonsprosjekter. Stabilitet er avgjørende for at CLIMIT kan fortsette med å bygge sterke kompetansemiljøer og drive langsiktig teknologiutvikling. – Forutsigbarhet i finansieringen gjør det mulig å planlegge langsiktig, det er en av de viktigste årsakene til at CLIMIT har vært så suksessfullt, sier han.
– Mange land har hatt perioder med store satsinger, men disse har ofte blitt fulgt av perioder med nedskjæringer eller full stans i forskningsinnsatsen.
Prestasjonene
Når samtalen dreier seg mot spesifikke prestasjoner, trekker Nøttveit frem Langskip-prosjektet som CLIMITs største så langt. Selv om CLIMIT ikke kan ta all æren for Langskip, har programmet spilt en betydelig rolle i å støtte forskningen og teknologiutviklingen som har gjort prosjektet mulig. – Langskip er en stor milepæl for Norge, og det har hatt en inspirerende effekt internasjonalt. Samarbeidet mellom myndigheter, privat næringsliv og forskningsinstitusjoner har vært en nøkkelfaktor i suksessen. Dette er spesielt for Norge, sier han.
Samarbeidet mellom ulike aktører i Norge er unikt og avgjørende for suksessen til prosjekter som Langskip. – Her i landet har vi kultur for å jobbe sammen mot felles mål. Det har gitt oss store fordeler, spesielt innenfor store prosjekter som Langskip. Han mener myndighetene har vært flinke til å lytte til de ulike aktørene i prosessen, noe som har resultert i beslutninger som har fått støtte fra både det industrielle, akademiske og statlige miljøer. – Jeg tror dette samarbeidet er en av hovedårsakene til at Norge har lyktes så godt med Langskip og andre lignende prosjekter, legger han til.
CLIMITs innflytelse stopper ikke ved Norges grenser. Programmet har også global innflytelse, og er kjent i hele verden blant de som jobber med CCS. – Vi har sterke bånd til forsknings- og teknologimiljøer i andre land, spesielt i Europa, sier Nøttveit. Gjennom sin lange historie og solide resultater, blir CLIMIT sett på som en ledende aktør innen feltet, og tiltrekker interesse fra hele verden. Når vi arrangerer konferanser eller deltar i internasjonale fora, ser vi at det er stor interesse for arbeidet vi gjør. Vi har deltakere fra hele verden som ønsker å lære av våre erfaringer.
Fremtiden
Til tross for suksessene, ser Nøttveit også utfordringer for fremtiden. En av de største vil være å kunne opprettholde stabiliteten i finansieringen. – For CLIMIT vil det være avgjørende å sikre en fortsatt forutsigbar og stabil finansiering, for å kunne fortsette å støtte opp under de viktige prosjektene programmet jobber med.
En annen utfordring er å holde tritt med den raske teknologiske utviklingen. Verden endrer seg raskt, og nye teknologier og metoder dukker opp hele tiden. CLIMIT må være fleksibelt nok til å tilpasse seg endringer og sikre at programmet alltid støtter de mest relevante og banebrytende prosjektene.
Når det gjelder å håndtere disse utfordringene, understreker Nøttveit viktigheten av å fortsette å argumentere for betydningen av CLIMIT, på nasjonalt og internasjonalt nivå. – Vi jobber tett med myndighetene for å sikre at de forstår verdien CLIMIT bringer til Norge og det globale samfunnet, sier han. I tillegg er CLIMIT i dialog med private aktører for å utforske muligheter for samarbeid og medfinansiering av prosjekter. – Teknologisk sett er det viktig å sørge for at vi har de rette menneskene med den rette kompetansen i programmet. Vi må være i stand til å identifisere og støtte de teknologiene som har størst potensiale, og vi må være fleksible nok til å tilpasse oss når nye muligheter dukker opp.
CLIMITs store styrke ligger i kombinasjonen av stabilitet og fleksibilitet. Det gjør at programmet kan støtte både store, langsiktige prosjekter som Langskip – og mindre, innovative prosjekter som kan vokse seg større over tid. Det sterke samarbeidet med både nasjonale og internasjonale aktører gir tilgang til et bredt spekter av ressurser og ekspertise, noe som styrker kvaliteten på prosjektene som støttes.
Nøttveit er overbevist om at CLIMIT vil fortsette å spille en viktig rolle i Norges strategi for karbonfangst og -lagring. – CLIMIT har vært en nøkkelspiller her, og jeg ser ingen grunn til at dette skal endres. Etter hvert som teknologi og markedet utvikler seg, vil CLIMIT også utvikle seg. Vi skal fortsette å være en katalysator for innovasjon og teknologiutvikling, og vi skal spille en sentral rolle i Norges innsats for å redusere klimagassutslippene.
De neste store milepælene for CLIMIT vil være knyttet til videreutviklingen av eksisterende teknologier og utforskning av nye muligheter innen karbonfangst og -lagring. – Teknologier som direkte fangst av CO2 fra lufta vil trolig få enda større oppmerksomhet fremover, sammen med prosjekter knyttet til bruk av blått hydrogen. Vi vil være opptatt av å sikre at Norge fortsetter å være en ledende aktør innen CCS-teknologi – både gjennom prosjekter som Langskip og gjennom nye initiativer som kan dukke opp, sier Nøttveit.
Gjennom målrettet forskning og teknologiutvikling bidrar CLIMIT-programmet til å redusere klimagassutslippene og sikre en bærekraftig fremtid. – CLIMIT er et program som skaper reelle resultater, og vi er fast bestemt på å fortsette dette viktige arbeidet i årene som kommer. Med den kompetansen og erfaringen CLIMIT har bygget opp, er jeg trygg på at programmet vil fortsette å være en ledende aktør på CCS-feltet, avslutter programstyrets leder.