
24.08.2023
CO₂-håndtering i Øst-Europa som tema i CSLF TG møte og påfølgende workshop
CSLF TG (Carbon Sequestration Leadership Forum Technical Group) hadde møte 13.-14. juni i Warszawa.
Utvikling av og tilrettelegging for implementering av kostnadseffektive teknologier
CSLF TG er en multinasjonal organisasjon som fokuserer på utvikling av og tilrettelegging for implementering av kostnadseffektive teknologier for CO2-håndtering. Møtet ble avholdt i Warszawa fordi man ønsket å koble det med en workshop om CO2-håndtering i Øst-Europa. Som vanlig ble møtet åpnet med en orientering om strategi og utvikling av CO2-håndtering i vertslandet, denne gang av Piotr Dziadzio fra Klima- og miljødepartementet i Polen.
Søknader fra to prosjekter ble godkjent
CSLF PIRT (Project Interaction and Review Team) hadde fått inn søknader fra to prosjekter som ønsket å bli anerkjent som CSLF-prosjekt:
- Santos Basin Pre-Salt Oil Field CCUS Project fra Petrobras; Brasil
- Qilu-Shengli Oil Field Project fra Sinopec; Kina
Kriteriene for å bli anerkjent som et CSLF-prosjekt er bl.a. at prosjektet bringer noe nytt inn i implementeringen av CO2-håndtering. Begge prosjektene ble godkjent. Det var positivt at det kom søknader om prosjekter fra Brasil og Kina og at CO2-håndtering er høyt på agendaen i disse landene.
Betydning av partnerskap fra både industri, myndigheter og lokalsamfunn
Videre i møtet ble det arrangert to paneldiskusjoner. Den første ble ledet av Tim Dixon fra IEAGHG og omhandlet industrielle klynger og infrastrukturer. Tim Dixon introduserte med en oversikt over alle aktivitetene til IEAGHG. Så ble det gitt en oversikt over aktiviteter om klynger og infrastruktur i Storbritannia og USA. Deretter var det en kort introduksjon om industrielle klynger fra industrien representert ved INEOS, Battelle og ExxonMobil. I diskusjonen ble det påpekt betydningen av partnerskap fra både industri, myndigheter og også lokalsamfunnet ellers for å kunne bygge opp effektive klynger.

Det å lære av hverandre
Den andre paneldiskusjonen ble ledet av Ceri Vincent fra BGS/CO2GeoNe Ceri, som innledet med å introdusere aktivitetene til CO2GeoNet. Hensikten med diskusjonen var å belyse erfaringsoverføring fra piloter og prosjekter under oppføring. Den ble innledet med presentasjon av de tre prosjektene
- Decator Project
- CO2CRC Otway
- Project Greensand
Samt korte oppsummeringer av Northern Lights og Tomakomai.
I diskusjonen ble det satt søkelys på betydningen av oppstart av prosjektet, erfaring fra tidligere prosjekter, nødvendigheten av å opprettholde fokus.
Det ble også gitt korte oppdateringer fra CEMCCUS Initiative, Mission Innovation CDR og Clean Energy Transition Partnerskap (CETP). Alle disse initiativene har gode synergier med CSLF.
De videre aktivitetene til CSLF TG og samarbeid med CEMCCUS vil bli fulgt opp i løpet av høsten.
Alle presentasjoner fra møtet vil etter hvert bli gjort tilgjengelig på nett.
Worhshop; CCS i Øst-Europa
Workshopen som ble organisert hadde søkelys på å dele kunnskap og erfaring fra CO2-håndteringsprosjekter i Øst-Europa. Status og aktiviteter i Polen og andre øst-europeiske land ble gitt. Under workshopen ble det gjennomført en paneldebatt om forskning og utvikling, kapasitet og kompetanse samt hvordan bygge infrastruktur. Det ble også gjennomført et gruppearbeid på allmenn aksept av CO2-håndteringsprosjekter.
