
18.05.2022
CCS skaper ny industri
Hydrogen Mem-Tech fikk nylig inn 170 millioner kroner i frisk kapital fra store norske og internasjonale aktører.
Men for Trondheims-bedriften – som er ledende på hydrogenteknologi – har det vært et målbevisst løp mot denne milepælen.
Investorer
Den 9. mai 2022 ble nyheten sluppet om at tunge investorer – AP Ventures, Yara Growth Ventures, Shell Ventures, Saudi Aramco Energy Ventures og SINTEF Venture – har valgt å satse sterkt på Hydrogen Mem-Tech. Det dreier seg om investorer med betydelig erfaring og kompetanse på verdikjeden for hydrogen, og som har høye ambisjoner for hydrogen-økonomien.
Hydrogen Mem-Tech har videreutviklet en teknologi der palladium-membraner skiller ut hydrogen fra naturgass og biogass. CO2 og restgasser blir fanget opp i prosessen, og kan deretter lagres eller deponeres.
Teknologien treffer et marked i sterk vekst. Hydrogen sees på som en av driverne i det grønne skiftet.
«Interessen for hydrogen har akselerert kraftig de senere årene, og har åpnet veldig mange markeder – langt utover de som vi kanskje så for oss som de primære da vi startet», forteller Thomas Reinertsen, administrerende direktør i Hydrogen Mem-Tech.
På en rekke områder arbeides det nå med mulighetene for å erstatte andre typer brensel med hydrogen, som biler, skip, kraftgenerering – og i prosessindustrien vurderes konsepter for erstatning av karbon som reduksjonsmiddel, med hydrogen.

Reisen mot investorenes interesse
God kontakt mellom Hydrogen Mem-Tech og SINTEF skapte grobunn for en forretningsidé. Utgangspunktet var å se på alternativer for fangst av CO2 som kan bidra til det grønne skiftet. SINTEF hadde i laboratorieskala utviklet en konkurransedyktig og lovende palladium-membran som skiller ut hydrogen fra naturgass, men forskningsinstituttet var på jakt etter en industriell partner som kunne videreutvikle og kommersialisere teknologien. Hydrogen Mem-Tech – som trakk på omfattende erfaring fra olje- og gassindustrien – tente på ideen.
Og Hydrogen Mem-Tech valgte å kaste seg på dypt vann. I løpet av kort tid utviklet de teknologien fra lab-skala til et pilotanlegg.
«Vi besluttet tidlig å utplassere en pilot av denne teknologien i et operativt miljø. Og vi fikk en unik mulighet til å bygge en pilot på innsiden av gjerdet til Equinors anlegg på Tjeldbergodden», forteller Thomas Reinertsen.
Membran-teknologien er et godt eksempel på et vellykket samarbeid mellom et ledende forskningsmiljø og en industriaktør med kunnskap om hvordan man opererer prosessanlegg – og hvordan man integrerer teknologi til eksisterende infrastruktur.
«Det er fordeler og ulemper med å teste i større skala tidlig i prosessen. Men det å prøve den ut i den virkelige verden tidlig, var helt klart avgjørende for å forme teknologien slik den står i dag», sier Thomas Reinertsen.
Teknologien i det operative miljø
Hydro Mem-Tech har fokusert mye på robustgjøring av teknologien. Vår palladium-membran er mye tynnere enn andre membraner. Derfor er det avgjørende å lage en membran og en ‘set-up’ som kan håndtere uforutsette hendelser, som for eksempel strømstans og hurtig nedstengning. Videre kan teknologien installeres både på små og store anlegg, og har lave driftsutgifter.
«Satsingen på robustgjøring har vist seg å være gull verdt. Det betyr at vi har kunnet levere driftssikre produkter allerede mens selskapet er i sin tidlige levealder», sier Thomas Reinertsen.
Viktig støtte fra CLIMIT
Finansiering fra CLIMIT har spilt en viktig rolle i utviklingen av teknologien og selskapet.
«Den støtten vi fikk fra CLIMIT allerede fra 2012-2014 var egentlig inngangsbilletten for å klare å bygge en teknologi og bedrift på utelukkende norske hender frem til i dag. Det hadde vært helt umulig å få til dette uten offentlig støtte gjennom CLIMIT.
Det hadde neppe vært mulig fra starten å skaffe nok privat kapital til å utvikle denne type teknologibedrifter i et langsiktig perspektiv. En slik satsing som vi nå opplever med internasjonale aktører, representerer et stort springbrett for norsk teknologi ut i verden.»