31.03.2023
Billigere CO₂-lagring ved gjenbruk av olje- og gassbrønner
Fangst og lagring av CO2 blir sett på som en av mange løsninger på klimautfordringene. Utfordringene er å gjøre teknologien billig nok.
I et spennende forskningsprosjekt har det blitt utviklet et verktøy som enkelt gjør det mulig å vurdere om olje- og gassbrønner kan gjenbrukes til CO2-injeksjon. Dette kan redusere kostnadene for CO2-lagring.

Anvendbarheten av eksisterende brønner
Det finnes mangfoldige olje- og gassbrønner som potensielt kan gjenbrukes for CO2-injeksjon og permanent lagring av CO2 i undergrunnen. Målet med prosjektet REX-CO2 har vært å utforske metoder og verktøy som gjør det enkelt å vurdere anvendbarheten av eksisterende brønner for CO2-injeksjon. En betydelig del av arbeidet i prosjektet har vært eksperimentelle laboratoriestudier, med hovedvekt på forståelse av brønnintegritet og brønnbarrierer. En annen betydelig del av prosjektet var utvikling av et vurderingsverktøy som systematisk kan vurdere et felt og dets brønner for gjenbruk til CO2-lagring.
REX-CO2 har vært finansiert gjennom ACT hvor virkemiddelaktører fra flere land samarbeider om fellesutlysninger av midler til forskning og utvikling. TNO (Nederland) har vært koordinator for prosjektet. Tre norske partnere deltok i prosjektet, med SINTEF som forskningspartner sammen med de to industripartnerne Equinor og ReStone. Andre utenlandske partnere var BGS (England), IFP-EN (Frankrike) og Los Alamos National Laboratory (USA).
Etablere ny kunnskap og kompetanse
Forskingen i REX-CO2 har fokusert på interaksjonene mellom brønnmaterialene sement og stålrør, med mål om å kunne forstå systemet og minimere feil og lekkasjerisiko. Samarbeidet mellom forskningspartnere og industripartnere har vært avgjørende for å etablere ny kunnskap og kompetanse.
Hovedresultatet fra REX-CO2 er et verktøy som gjør det mulig å evaluere gjenbruk av brønner til CO2-injeksjon. Verktøyet kan fritt lastes ned fra prosjektets hjemmeside.
Prosjektet har i tillegg bygget opp ny kunnskap om CO2-bestandig sement til bruk i CO2-brønner. Det er også etablert ny forståelse om materialer som kan gi god brønnintegritet.
Prosjektet startet i 2019 og ble fullført mot slutten av 2022.