
28.11.2023
aCQurate: Større forutsigbarhet ved CO₂-lagring
Prosjektet aCQurate utvikler metoder for kvantifisering av viktige operasjonelle parametere knyttet til CO2-lagring.
Prosjektet er støttet med 14 millioner kroner fra CLIMIT.
Metodikk for pålitelig overvåking av CO2-lagre
Fremtidens CCS-prosjekter er ikke bare avhengige av pålitelig og nøyaktig overvåking, men også at overvåkingen skjer mest mulig kostnadseffektivt. Dette krever smart bruk av all tilgjengelig informasjon og at ulike datakilder behandles og kombineres mest mulig presist.
aCQurate har videreutviklet en metodikk («Joint Inversion») for samtolking av flere ulike typer geofysiske data, for å så nøyaktig som mulig kvantifisere bakenforliggende undergrunnsegenskaper.

Norske og internasjonale ekspertmiljøer har oppnådd resultater
aCQurate ble etablert i 2016 som et samarbeid mellom SINTEF og andre verdensledende miljøer innenfor CO2-overvåking i Canada, USA og Tyskland. I tillegg hadde prosjektet aktiv deltakelse fra Equinor og Trondheims-baserte Quad Geometrics. I stor grad besto arbeidet i å videreutvikle SINTEFs programvare for «Joint Inversion». Programvaren ble testet ut med data fra to feltlaboratorier: Ketzin i Tyskland og Field Research Station i Canada. Dette ble gjort for å kvalitetssikre at metodikken ville fungere i fullskala lagringsprosjekter. Dette hjalp oss til å frambringe unike funn som vi vil bygge videre på, sier Peder Eliasson, forskningsleder i Geofysikk ved SINTEF Industri. Sammen med prosjektleder Michael Jordan, seniorforsker ved SINTEF Industri, trekker han fram tre hovedresultater:
- Ny «Joint Inversion»-metodikk for kombinert tolking av flere geofysiske datakilder som passiv/aktiv seismikk, Electrical Resistivity Tomography (ERT), Controlled Source Electro-Magnetics (CSEM), gravitasjon og Magneto-Metric Resistivity (MMR). Metodikken tar hensyn til kjente, eller delvis kjente, petrofysiske korrelasjoner mellom de undergrunnsparametre som skal kvantifiseres.
- Applikasjon av den nye metodikken til data innhentet under CO2-injeksjon ved Field Research Station i Calgary.
- Et godt etablert samarbeid mellom SINTEF og ledende miljøer på området, både i USA, Canada og Tyskland.
– Vi har hatt forskning innen CO2-overvåking i snart to tiår, og har arbeidet med utvikling av en trinnvis mer kompleks «Joint Inversion»-metodikk nesten like lenge. Men industrien satset ikke like mye på CCS-forskning den gang, som i dag. Prosjektet hadde både en komplisert partnerkonstellasjon med representanter fra USA og Canada – sammen med satsing på bruk av nye feltdata fra Field Research Station i Calgary, der aCQurate deltok. Måten dette ble organisert kan minne om dagens ACT- og CETP-prosjekter og hadde ikke vært mulig da uten et CLIMIT-demoprosjekt, sier Peder Eliasson.

Veien videre
SINTEF er godt i gang med utvikling av metodikken etter aCQurate som nå blir videreført via ACT-prosjektet SPARSE. Prosjektet vil bruke «Joint Inversion»-teknologien til et lav-kost, node-basert overvåkingssystem som også er under utvikling i SPARSE. Innovasjoner knyttet til bruk av passiv seismikk for overvåking av CO2 blir også tatt videre i Grønn Plattform-prosjektet LINCCS og i FME NCCS. – Gode eksempler på at CLIMITs satsninger er med å bringe frem store internasjonale gjennombruddsprosjekter, avslutter Kari-Lise Rørvik, sekretariatsleder for CLIMIT.
