Bakgrunn
Det eksisterer ikke noe kommersielt verktøy som kan supportere brønnkontrollhendelser eller gi beslutningsstøtte til CO2 brønner. Ulike ekspertverktøy (bl.a. OLGA) har vært benyttet, men CO2 krever spesielle løsninger og spisskompetanse som ikke er tilgjengelig globalt for å dekke kommende CO2 lagringsaktivitet. Prognosene fra IEA indikerer jevn vekst i CO2 injeksjon frem til 2070 for å nå to gradersmålet. Dette indikerer et betydelig antall brukere og god vekst for en applikasjon som den vi vil utvikle.
Det er mange som har hevdet at brønnkontroll risikoen ikke vil være så stor fordi en vil forbore brønner. Men samtidig er det en kjensgjerning at rundt halvparten av brønnkontrollhendelsene skjer i forbindelse med vedlikeholdsoperasjoner. Og i det tidsperspektivet som togradersmålet dikterer, vil det være behov for vedlikehold og boring av nye brønner i reservoarer som inneholder CO2.
Selv om det for SLB er viktig å skape en sunn økonomisk drift rundt den utviklede applikasjonen, er den viktigste gevinsten av dette prosjektet reduksjon av risiko for en alvorlig brønnkontrollhendelse med alle de negative følgene av en slik hendelse. En alvorlig hendelse eller utblåsning vil isolert sett kunne føre til betydelige utslipp og økt energi- og ressursbruk for å gjenvinne brønnkontroll. I tillegg vil alvorlige hendelser fort føre til i hvert fall midlertidig stopp i aktiviteten med dertil negative konsekvenser for mulighetene for å nå to graders målet. Dette så vi for eksempel etter Deepwater Horizon ulykken i 2010.
Prosjektet vil derfor ha et potensial i form av lønnsom programvareutvikling samt en betydelig reduksjon av risiko.
Mål
Målet å akselerere utvikling av et nytt sky-basert system for planlegging, operasjonell oppfølging og trening med CO2 brønner, samt å utvikle en markedsledende løsning for brønnkontroll i CO2 brønner på samme måte som Drillbench fyller rollen for konvensjonelle brønner.
Samtidig er det et betydelig potensial for økning av brukere ved forbedret tilgjengelighet, sky-basert og gjennom automasjon, til å simulere brønnkontrollhendelser og dermed nå en brukergruppe utover ekspertnivået.
Aktiviteter
Prosjektet inndeles i tre leveranser.
1. Brukeren kan utføre simuleringer ved hjelp av standardisert, Drillers metode, med CO2 komposisjon
2. Støtte for å kunne kjøre egendefinerte simuleringssekvenser ved hjelp av en dedikert arbeidsflyt
3. Brukeren kan definere innstrømningsvolumet (inkludert et gassfylt brønn) og simulere dynamisk dreping, eventuelt innstengning eller bullheading av CO2 tilbake til formasjonen
Resultater
Prosjektpartnere vil i løpet av prosjektet ta i bruk funksjonalitet som blir gjort tilgjengelig via https://portal.digital.slb.com/home. Dette vil være en kontinuerlig prosess gjennom hele prosjektet.
Det er et mål å gjøre all funksjonalitet skapt, som et resultat av prosjektet, tilgjengelig for alle ved prosjektets slutt.
Publikasjoner
SLB planlegger å presentere prosjektet ved relevante internasjonale konferanser.
Emne
Forfattere
Tittel
Konferanse
Publikasjon #
CO2 Kick and Circulation
Lei Zhou, Bjoern-Tore Anfinsen, Yahya Hashemian, Zhaoguang Yuan, Inge Mosti
Well Control Considerations for CO2 Wells Based on Multiphase Flow Simulations
SPE ATCE 2022 Houston
SPE 210132
CO2 Blowout and Relief Well Kill
Lei Zhou; Inge Mosti; Bjoern-Tore Anfinsen; Zhaoguang Yuan; Yahya Hashemian
Effect of CO2 on Well Control Procedures and Well Design
IADC Well Control, Oslo 2022
NA
CO2 Bullheading
Lei Zhou
Well Control Evaluation for CO2 Wells Based on Multiphase Flow Simulations