13.02.2023
Utveksling av CCS-kunnskap på CLIMIT Summit
7. – 9. februar samlet nærmere 250 forskere og industripartnere fra 11 land i hele verden seg på konferansen CLIMIT SUMMIT for å utveksle kunnskap om karbonfangst og lagring (CCS).
Utvekslet CCS-kunnskap
Hele 70 eksperter fra ulike deler av industrien presenterte under konferansen, som ble ledet av moderator Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO. Ved siden av foredrag, ble det også arrangert «speed dating» hvor aktører med forskjellig CCS-bakgrunn fikk fem minutter hver til å presentere hva de jobbet med. Dette ble tatt godt imot.
Over 400 personer fulgte streaming disse to dagene og mer enn 500 har sett opptakene i ettertid.
Olje- og energiminister Terje Aasland åpnet konferansen med å fortelle om Regjeringens CCS-politikk. – Vi må fortsette å støtte teknologisk utvikling, testing og pilotprosjekter, da det vil føre til kostnadsreduksjoner og bane vei for kommersielt attraktive CCS-prosjekter senere, sa olje- og energiministeren.
Forskning og industri må jobbe sammen
– CCS er nødvendig for å redusere CO2-utslipp og sikre en vellykket energiomstilling, men det nåværende tempoet er for lavt. Løsningen forener industrielle aktører og forskning som arbeider på tvers av hele CCS-verdikjeden med felles mål, sa prosjektleder i Aker Solutions, Rikard Kinn.
Rune Volla fra Norges Forskningsråd sa at storskala utrulling av CCS er avhengig av omfattende FoU. – CLIMIT-programmet vil spille en nøkkelrolle, mente han.
Viste resultater fra CLIMIT-prosjekter
Ulike CLIMIT-prosjekter ble vist frem under tre ulike temaer; «fangst», «transport og verdikjede» og «lagring», deriblant disse:
- Fangst
Jan Gabor, som jobber i Mo Industripark, sa at de har utført den første testen av CO2-fangst fra ferrolegeringsindustrien samt fangst fra to forskjellige kilder samtidig. – Det har aldri blitt gjort før og vi er spente på å se resultatene fra den endelige testingen om ca. seks måneder, sa Gabor under CLIMIT SUMMIT. - Transport og verdikjede
– Vi har tre elementer vi ser nærmere på: 1. CO2-strømningsatferd i rør. 2. Fremme de nyeste måleteknologiene. 3. Dokumentasjon av lærdom og fremskritt innen design, overvåking og kontroll av nettverk for CCS, sa Yessica Arellano fra Macon CCS og SINTEF. - Lagring
– Når vi gjør oppskaleringen må vi ikke kun se på teknologien. Vi må også se på hva som er regulatoriske og politiske krav, og hvordan samfunnet stiller seg til CO2-lagring, sa Guttorm Alendal som koordinator i ACTOM-prosjektet.
Status fra Langskip-prosjektet
Det ble også gitt en statusoppdatering fra Langskip-prosjektet og vist korte filmsnutter fra partnerne i prosjektet som du kan se her:
– Langskip-prosjektet vil generere viktig spesifikk læring til fremtidige prosjekter innen sement- og avfall til energisektoren. Støtteavtalene med staten sørger for at denne kunnskapsoverføringen faktisk skjer, sa administrerende direktør i Gassnova, Roy Vardheim.
CLIMIT Award utdelt for første gang
CLIMIT Award går til forkjempere for CO2-håndtering som i en årrekke har jobbet for å nå CLIMIT sine målsetninger, og ble delt ut for første gang under årets CLIMIT SUMMIT. Denne gang var det to vinnere; Ragnhild Rønneberg og Eva Halland.
Takk for deltakelsen!
Takk til alle som var til stede og som deltok digitalt!
Konferansen ble arrangert av CLIMIT, et tett samarbeid mellom Gassnova og Norges Forskningsråd.