Extended High Resolution (XHR) Seismikk for Kartlegging og Monitorering av CO2 reservoarer.
Budsjett
24,3 MNOKCLIMIT-finansiering
40 %Prosjektnummer
622060Prosjektpartnere
- • Equinor ASA
Prosjektleder
Magseis Renewables AS, Tone Engelberth Holm-TrudengProsjektperiode
06.22-03.23Innvilget
21/06/2022Bakgrunn og hensikt med prosjektet
Prosjektet er drevet av Søkers tro på at ved å refokusere seismisk teknologi og kompetanse er det mulig å tilby seismiske avbildningsløsninger som kostnadseffektivt kan oppfylle kravene til den voksende CCS-industrien både i Norge og over hele verden. Søker har vi utviklet en teknologi for seismisk kartlegging og monitorering av CO2 reservoarer, ved navn Extended High-Resolution (XHR), med kravene om kostnadseffektivitet og bedre avbildning i fokus. Systemet muliggjør detaljert avbildning av bergartene som ligger over reservoarene (overburden) både i 3D- og 4D-forstand, samt overvåking av CO2-gassfrontbevegelser i reservoaret.
Med en sentral rolle i CCS-utbyggingen i Norge og Europa har Equinor vist interesse i CCS-anvendelsen av XHR-teknologien til Søker. Dette har ført til et samarbeid mellom Søker og Equinor i 2020 og 2021 hvor de har blitt har gjennomført en småskala konsepttesting av XHR-teknologien over Sleipner. Disse småskala testene ga lovende resultater og oppfordret Equinor til videre samarbeid med Søker om en test av fullskala XHR-systemet i 2022.
Prosjektbeskrivelse sammendrag
Søker og Equinor planlegger å samarbeide om å anskaffe, behandle og analysere en fullskala test av XHR-teknologien over Sleipner og det tilhørende Knappenområdet. Feltarbeidet for dette prosjektet vil bli utført over CO2-reservoaret på Sleipner. I tillegg planlegges det å samle inn data over en mindre blokk tilhørende Knappen-området. Mobilisering, demobilisering og operasjonell støtte til testen vil bli ledet fra Magseis’ operative base på Tananger. Teknisk støtte vil bli gitt fra Magseis’ kontorer i Oslo. Fagpersoner innen geofysisk og geologi er basert i Magseis’ kontorer i Oslo og Equinors forsknings- og teknologigruppe i Trondheim. Dataprosessering vil bli gjennomført fra Equinors kontorer i Stavanger.
Prosjektets potensial
Det omsøkte prosjektet og dets leveranser vil kunne bekrefte at XHR gir forbedret geofysisk avbildning av CO2 reservoarer og overliggende bergarter. XHR-teknologien gjør det mulig at alle nødvendige seismiske data kan anskaffes i en enkel innsamling uten at det går ut over overvåkingskravene. Dette har potensiale til å redusere kostnadene knyttet til seismisk overvåking av CO2 reservoarer og samtidig redusere det operasjonelle miljøavtrykket. I tillegg vil prosjektet, hvis suksessfullt, kommersialisere bruken av XHR-teknologi for CCS-applikasjoner som gir potensial til å:
1) Forbedre bildekvaliteten i overliggende bergarter som bekrefter lagringsintegriteten;
2) Forbedre avbildningen på reservoarnivå for å overvåke CO2-bevegelsen nøyaktig.
3) Gi en kostnadseffektiv seismisk løsning for CO2-overvåking;
4) Reduser miljøpåvirkningen;
5) Forbedre utnyttelsen av lokale fartøy og lokalt utstyr
Prosjektets mål er å vise at XHR gir forbedret avbildning av CO2-injeksjonsreservoarer og overliggende bergarter, i tillegg til å være en kostnadseffektiv CO2-overvåkingsløsning med mindre karbonavtrykk. Prosjektet vil kunne føre til at teknologien blir kvalifisert som CCS-verktøy for Equinor og at teknologien blir kvalifisert som CCS-verktøy for potensielle andre nasjonale og internasjonale operatører for CO2-lagring. Målingsparameterne som skal brukes til å bekrefte resultatene, inkluderer:
1)Teste og optimalisere.
2) Sammenligne XHR-seismikkbilde med konvensjonelle data for å demonstrere høyere oppløsning;
3) Vellykket prosjektutførsels og demonstrasjon offshore
Prosjektets leveranser
Testplanlegging
– Optimalisere testlokasjonen
– Fokusere på området med injesert CO2
– Datasett for sammenligning av allerede eksisterende teknologi
– Operasjonsplanlegging
– Tillatelser
– Planlegge samtidige operasjoner i området
– Definere parametertester
– Definere suksesskriterier
Mobilisering (Magseis Driftsbase i Stavanger)
– Innledende testing av systemet på land
– Installasjon av XHR-utstyr på fartøyet
– Fartøytransitt til teststedet
Innledende XHR-systemtest til havs
– Operative
– Tekniske
Innsamling av data for parameteroptimalisering
Innsamling av 3D- og 4D XHR-data over planlagte polygoner
– Sleipner
– Knappen
Kvalitetskontrollere innsamlet rådata
Demobiliser utstyr og personell til Stavanger
Prosessere XHR rådata
Tolke, sammenligne og analysere XHR data
– Eksisterende teknologier
– Kriterier for vellykket forsøk
Utvikle interne og eksterne vitenskapelige publikasjoner knyttet til prosjektet
Faktisk gjennomføring etter oppstart
Hva har prosjektet gjort i form av aktiviteter?
Aktiviteter knyttet til Testplanlegging, Mobilisering, Innledende XHR-systemtest til havs, Innsamling av data for parameteroptimalisering, Innsamling av 3D- og 4D data, Kvalitetskontroll av innsamlet rådata og Demobilisering av utsyr og personell er gjennomført per 5. september 2022.
Ble målene til prosjektet oppnådd?
Med noe mindre forandring fra opprinnelig testplan har alle målene så langt blitt oppnådd.
Framtidige planer?
Vi jobber nå videre med Prosessering, Tolkning, sammenligning og analyse og Utvikling av interne og eksterne publikasjoner knyttet til prosjektet.