09.08.2022
CLIMIT-FoU; med støtte til tre samfunns-vitenskapelige prosjekter
Bredden i CLIMITs portefølje er økende og nye faggrupper deltar med sin kunnskap inn i «CCS-verdenen».
En gruppe ser blant annet på: hvordan eksport av CO2 til andre land påvirker støtten til CCS og hvilke faktorer som påvirker folkelig oppslutning til CCS-prosjekter under bygging/planlegging.
Hvordan samfunnet vil kunne forholde seg til CCS
Det er tre ulike prosjekter, men de har alle det til felles at de ser på hvordan samfunnet vil kunne forholde seg til CCS. Hva skal til i Europa for å få aksept for CCS og hvordan markedstilpasninger må gjøres for å kunne rulle ut produksjon av blått hydrogen. – Vi ser fram til å legge fram resultater fra disse tre lovende prosjektene, sier Åse Slagtern, saksbehandler i CLIMIT-FoU som lover vi vil få høre mer fra disse prosjektene i tiden som kommer.
De tre prosjektene
Utvikling av verdikjeder for lagring av CO2 og blå hydrogen i Europa
- Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning
- 5,2 MNOK
For å utvikle markeder for lagring av CO2 og hydrogen, må et klassisk koordineringsproblem løses: En blå hydrogenprodusent er ikke villig til å investere i fasiliteter før produsenten har god grunn til å tro at det blir utviklet et lager for CO2. Tilsvarende gjelder at en aktør som vurderer å bygge ut et lager for CO2 er neppe villig til å investere før lageroperatør er rimelig sikker på at man vil få kunder.
Dette prosjektet skal analysere utviklingen av verdikjeder for lagring av CO2 og hydrogen i Europa. De viktigste elementene i prosjektet er:
- Vurdere etterspørselen etter CO2-lagring, spesielt betydning av sosial aksept og økonomiske faktorer for etterspørselen etter lagringstjenester,
- Studere konkurransen mellom CO2-lagere i Europa når viktige faktorer som stordriftsfordeler og industriell læring tas hensyn til
- Utvikle forretningsmodeller som sikrer en effektiv risikofordeling mellom private og offentlige aktører
- Studere konkurransen mellom blått og grønt hydrogen og konkurransen mellom konvensjonell kraft, CCS-basert kraft og fornybar kraft, samt drøfte design av virkemidler som sikrer en samfunnsøkonomisk gunstig utvikling av verdikjedene for CO2-lagring og hydrogen
- Vurdere hvordan det norske Northern Lights prosjektet kan endre markedsstrukturen.
Som en del av prosjektet vil en PhD og en postdoktor rekrutteres.
Spiller det noen rolle hvilket land CO2 kommer fra? Holdninger til et nordeuropeisk marked for CO2-lagring (CCSMARKET)
- NORCE Norwegian Research Centre AS
- 5,2 MNOK
CCSMARKET analyserer hva folk i Norge, Tyskland, Danmark, Nederland og Storbritannia mener om karbonfangst og lagring (CCS). Manglende folkelig aksept, spesielt knyttet til lagring under bakken på land, har tidligere vært en barriere for å etablere CCS i Europa.
I dette prosjektet ønsker de å finne ut hvordan eksport av CO2 til andre land påvirker støtten til CCS i eksport-nasjonene og hvordan det påvirker støtten til CCS i import-nasjonene. Til å undersøke dette vil NORCE benytte komparative spørreundersøkelser. Formålet er å identifisere og å kvantifisere faktorer som påvirker folkelig oppslutning til CCS prosjekter under bygging/planlegging. Målet er å få bedre forståelse av mekanismene som påvirker holdninger til CCS.
Sosio-tekniske drivere, muligheter og utfordringer for storskala CCUS
- SINTEF AS
- 10, 7 MNOK
Prosjektet tar utgangspunkt i det tverrfaglige forskningsfeltet på bærekraftig omstilling og legger opp til å forstå innovasjonsprosessene rundt etableringen av CCS. Prosjektet skal analysere innovasjon knyttet til hele verdikjeden av CCS og CCU (karbonfangst og lagring og bruk av CO2) og ser på hvordan strategier og forretningsmodeller til sentrale industriaktører og regionale industrielle transformasjonsprosesser er med på å forme utviklingen av CCUS og omvendt.
CaptureX fokuserer videre på viktigheten av legitimeringsprosesser (herunder aksept) og politikkutvikling for utvikling og spredning av CCUS.
CaptureX prosjektet gjennomføres av en ledende gruppe samfunnsvitenskapelige energiforskere i Norge (SINTEF Digital, NTNU KULT, UiO TIK) og Sverige (Chalmers) og involverer CCS-eksperter fra SINTEF Energi.
Som en del av prosjektet vil to postdoktorer bli rekruttert.