Ny prosess for aluminiumproduksjon uten CO2-utslipp
Fangst
Budsjett
25 MNOK
CLIMIT-finansiering
65 %
Prosjektnummer
618242
Prosjektpartnere
• SINTEF
• NTNU
Prosjektleder
Hydro
Prosjektperiode
2019-2021
Innvilget
25/02/2019
Prosjektets målsetning er å utvikle en alternativ prosess for produksjon av aluminium fra aluminiumoksid som vil kunne gi lavere CO2-utslipp enn dagens veletablerte elektrolyseprosess (Hall-Heroultprosessen). I Norge slippes det ut over to millioner tonn CO2 pr år fra elektrolyseverkene. Globalt er det snakk om over hundre millioner tonn. CO2 som slippes ut skyldes reaksjon mellom aluminiumoksid og karbonanoder. Under elektrolyseprosessen tilsettes aluminiumoksid som spaltes til flytende aluminium metall på katoden og CO2 på anoden.
I den alternative prosessen vil aluminiumoksidet først konverteres til vannfri aluminiumklorid, AlCl3, som deretter elektrolyseres. I denne elektrolyseprosessen spaltes aluminiumklorid til flytende metall på katoden og klorgass på anoden. Selve elektrolyseprosessen foregår dermed uten CO2-utslipp. Men vannfri aluminiumklorid finnes ikke naturlig og må lages som en integrert del av prosessen. I stor skala er eneste utprøvde metode såkalt karboklorering av aluminiumoksid ved rundt 700°C: Al2O3(s) + 1.5C(s) + 3Cl2(g) = 2AlCl3(g) + 1.5CO2(g). Klor til denne reaksjonen vil komme fra elektrolysen av AlCl3. Selv om det ikke dannes CO2 i selve elektrolyseprosessen vil det altså dannes CO2 under karbokloreringen. Men denne CO2 kan fanges opp langt lettere enn den fra dagens elektrolyseprosess siden den er bortimot konsentrert. Det er også mulig å resirkulere den i denne prosessen.
Det er kjent at man kan bruke CO-gass istedenfor karbon for produksjon av AlCl3. CO2 fra karbokloreringen kan altså konverters til CO og således resirkuleres. Konvertering av CO2 til CO kan for eksempel skje ved hjelp av hydrogen eller elektrolyse. Alternativt kan CO lages fra naturgass med hydrogen som biprodukt. Da må CO2 fra produksjon av AlCl3 sendes til lagring (CCS). Et ytterligere alternativ er å bruke biomasse til å lage CO. Da vil produsert CO2 kunne slippes ut klimanøytralt eller, hvis den lagres, gi netto fangst av CO2. Alle disse alternative skal vurderes i prosjektet. I tillegg skal karboklorineringsprosessen studeres inngående og det skal utvikles en tekno-økonomisk modell for hele prosessen.
Den første fasen av prosjektet er nå avsluttet. Resultatene er tilstrekkelige positive til at Hydro ønsker å jobbe videre med prosessen. I denne fasen det funnet ut at en blanding av CO- og klorgass effektivt konvertere aluminiumoksid til vannfri aluminiumklorid. Det er også utviklet en detaljert beskrivelse av en fabrikk basert på den nye prosessen som er brukt som grunnlag for et tekno-økonomiske studium. Det viser at den nye prosessen har et kostnadsnivå som er sammenliknbart med dagens prosess. I den neste fasen vil de forskjellige prosesstrinnene utvikles videre eksperimentelt for å fremskaffe et teknisk underlag for betydelig oppskalering. Målet er at vi mot slutten av dette tiåret vil ha demonstrert prosessen i full industriell skala og at den er klar for ren kommersiell bruk.