Bakgrunn:
I august 2019 ble det boret en letebrønn (32/4-2) i lisens PL921. Denne lisensen er nabolisensen til Trollfeltet og Northern Lights sin CO2-lager lisens Aurora. SWAP prosjektet ønsket å gjøre en datainnsamling i denne brønnen i PL921. Denne datainnsamlingen vil komme som et tillegg til den planlagte datainnsamlingen til PL921. Disse tilleggsdataene forventer man kan gi informasjon om områdets videre potensiale for storskala lagring av CO2. Området kan om mulig være en back-up til Aurora eller en oppskaleringsløsning for Northern Lights prosjektet. PL921 har blitt studert og beskrevet i flere studier (CO2 Storage Atlas (OD,2011), CO2-lagring i Troll Kystnær (Gassnova), Mulighetsstudiet for CO2-lagring på norsk sokkel (Equinor, 2016), samt vudert som en mulig norsk lagerløsning for H21 North of England prosjektet i 2018. 2018 studie beskrev potensialet for lagring i størrelsesorden 15-20 millioner tonn CO2 per år, men understreker behovet for innsamling av nye data.
Prosjektbeskrivelse sammendrag:
SWAP prosjektet omhandler innhenting av brønndata i 32/4-2. Disse dataene vil senere brukes til å vurdere fremtidig storskala lagring av CO2. Det er foreslått å samle inn en kjerneprøve av Draupne formasjonen, samt utføre en utvidet spenningstest for å bekrefte styrken til denne takbergarten. Deretter er det foreslått å utvide brønnens totale dybde til 2000 m MD for å samle inn data fra Lundeformasjonen. I tillegg til aktivitetene beskrevet over er det foreslått et utvidet datainnsamlings-program fra alle formasjoner under Draupne formasjonen. Det vil bli opprettet et eget prosjekt for analyse av dataene som samles inn hvor man vil ha ambisjon å søke støtte fra CLIMIT, og Equinor ønsker å inkludere flere partnere i dette kommende prosjektet. Det vil være naturlig at den videre analysen av data samordnes med pågående arbeid i Northern Lights prosjektet og med eksterne forskningsaktiviteter som f.eks. OASIS og NCCS. Equinor ønsker at de nødvendige dataene blir samlet inn som kan bidra til videre modning av Smeaheia og Hordaplattformen for fremtidig storskala injeksjon av CO2.
Prosjektets potensial:
Ved å samle inn ekstra data i 32/4-2 kan man redusere usikkerheten til et fremtidig CO2-lager og man kan ha mulighet for store besparelser gjennom å slippe en fremtidig dedikert verifiseringsbrønn for CO2-lagring. Besparelsen kan være på flere hundre millioner kroner (jamfør Aurora). Dataene fra 32/4-2 vil også kunne gi bidrag og redusere usikkerhet i forhold til Aurora-lageret til Northern Lights prosjektet noe som kan være viktig i forhold til en investeringsbeslutning i det norske fullskala prosjektet.
Prosjektets mål:
1) Verifisere forseglingskvaliteten til den primære takbergarten i området (Draupne skifer)
2) Bekrefte storskala lagringspotensial i jurasandsteiner med stor regional utbredelse
3) Teste en dypere reservoarteori i Lundeformasjonen av Trias alder.