Side-events CLIMIT SUMMIT 2023
Vi starter opp med tre ulike side-events den 7. februar inkl. tre på morgenen den 8. februar og selve CLIMIT SUMMIT starter opp 8. februar til lunsj.
7. februar kl. 12:30-14:00 CO2DataShare/NCCS
CO2Datashare er en åpen digital portal for deling av data fra CCS-prosjekter. Målet er å fremme internasjonal deling av unike referansedata fra nåværende og nye CCS-prosjekter. Den gjør det mulig for brukere over hele verden å ha tilgang til kvalitetssikrede og godt dokumenterte datasett for raskere utviklingen av CCS-teknologi. Dette sidearrangementet arrangert av Norwegian CCS Research Centre (NCCS) vil adressere verdien av å dele forsknings- og industridata gjennom CO2DataShare og diskutere muligheter og utfordringer knyttet til datadeling.
Agenda
Moderators: Nicola Marsh, NCCS coordinator and Grethe Tangen, CO2DataShare project manager
12:30 The importance of data sharing; Svein Arne Svilosen, The Norwegian Petroleum Directorate
12:40 Enabling data-driven science and innovation by sharing reference datasets from CCS projects; Grethe Tangen, SINTEF
12:50 Sigma2’s Infrastructure and strategy for research data sharing and archiving; Maria Francesca Iozzi, Sigma2
13:00 The CO2DataShare digital portal; Odd Andersen, SINTEF
13:10 Relevance of data sharing for research; Nicola Marsh, NCCS/SINTEF
13:20 Northern Lights core test data to be shared; Elin Skurtveit, NGI
13:30 Value of data sharing for data owner; Kari-Lise Rørvik, Gassnova
13:35 Leveraging CO2DataShare for future innovation; Discussion moderated by Philip Ringrose, Equinor
13:55 Concluding remarks
7. februar kl. 12:30-14:00 Teknologisenter Mongstad (TCM)
Velkommen til vår presentasjon av virksomheten til Technology Centre Mongstad (TCM) under CLIMIT SUMMIT 2023. Siden starten i 2012 har vi hjulpet teknologiutviklere fra store deler av verden med testing og verifisering av teknologier for fangst av CO2. I tillegg har vi i samarbeid med forskningsinstitusjoner gjennomført åpne, ikke-proprietære testkampanjer som har bidratt til å utvide kunnskapsgrunnlaget for fangst og lagring av CO2 i full skala.
Vår påstand er at TCM har vært helt avgjørende for at karbonfangst og -lagring i løpet av de senere årene har tatt steget fra teori til faktisk å bli et viktig og nødvendig verktøy for at verden skal nå klimamålene. De to teknologiene som er valgt for fangstanleggene i det norske Langskip-prosjektet, Heidelberg Materials’ sementfabrikk i Brevik og Hafslund Oslo Celsio, har begge vært gjenstand for grundig testing på TCM. Resultatet er teknologier som legger grunnlag for kostnadseffektiv fangst av CO2.
TCMs reise som arena og støttespiller for videre utvikling av så vel modne som testing av helt nye fangst-teknologier fortsetter i 2023. Vi gleder oss til å fortelle mer om dette når vi møtes i Larvik tirsdag 7. februar!
Agenda
- Welcome
- Introduction to Technology Centre Mongstad
- Role of TCM in commercialization of Carbon Capture Technologies
- How can TCM support projects with its advisory services
- How can TCM support testing and upscaling with its unique facilities and competence
- TCM activities in pipeline-àway forward
- QA & mingling
7. februar kl. 14:30-17:30 ECO2S
Southern States Energy Board (SSEB) inviterer til seminaret: ECO2S – bygging av et kommersielt CCS-prosjekt på land i USA
Southern State Electricity Board (SSEB) leder en gruppe bestående av universiteter i sør-statene og tekniske eksperter som skal etablere et kommersielt (438 million metriske tonn med kapasitet) CO2-lager i tilknytning til Mississippi Power’s Kemper County energy facility. ECO2s-prosjektet, eller “Establishing an Early CO2 Storage Complex in Kemper County, Mississippi,” er del av en større innsats av DOE og National Energy Technology Laboratory (NETL) kalt Carbon Storage Assurance Enterprise (CarbonSAFE) initiativet. CarbonSAFE initiativet fokuserer på utviklingen av geologiske lager for lagring av 50+ millioner metriske tonn CO2 fra industrielle kilder. De utvalgte forskningsprosjektene vil gi en økt forståelse for prosjektscreening, områdevalg, karakterisering, grunnlinjeovervåkning, verifikasjon, regnskap og vurderingsprosedyrer. Det vil også gi bedre innsikt for hvilken informasjon som er nødvendig for å sende inn søknader for tillatelse, planlegge injeksjon og overvåkningsstrategier for kommersielle prosjekter.
Prosjekt ECO2S Fase III utforsker konseptet med å etablere et fremtidig, kommersielt CO2-lager i Mississippi innen 2025, med en kapasitet på over 900 MMT. Samarbeidspartnere fra USA og Europe vil i dette seminaret dele erfaringer fra karakteriseringen og forberedelsen av søknaden for tillatelse til å bygge under US Underground Injection Control (UIC)-programmet for Kemper-lageret.
Agenda
Session 1
- Welcome | An Introduction to CarbonSAFE & the Workshop: Patti Berry, SSEB
- Keynote: Mark Ackiewicz, S. DOE
- Characterizing a Large-scale Commercial Site for CarbonSAFE: Dave Riestenberg, Advanced Resources International (ARI)
- Building the Permit for the 1st Carbon Storage Hub in the US: George Koperna, ARI
- Regulatory Donut Holes: Ingvild Ombudstvedt, IOM Law
Coffee Break
Session 2
- Chair: Patti Berry
- Risk — A Phased Approach: Brian Hill, Crescent Resource Innovation
- Pipeline and Surface Facility Design Considerations: Katherine Dombrowski, Trimeric
- Onshore v. Offshore Storage: Niels Peter Christensen, Christensen CCS Consult
Networking Event
Following the sessions, we invite you to an exclusive networking event where you may continue the discussion with speakers and participants.
The project owner of the Kemper venture, Richard Esposito from Southern Company, will share his observations on the development of commercial CCUS projects in the U.S. First come, first served!
Networking event sponsored by:

8. februar kl. 10:00-11:00 ACT
ACT er en internasjonal finansieringsordning for FoU-prosjekter innenfor CCUS. Mange ACT-prosjekter har gitt betydelige teknologiforbedringer og neste steg er nå å sikre fruktbar formidling og kunnskapsdeling. Denne workshopen vil definere de beste strategiene for å bygge bro fra gode ACT-resultater til en bredere industriell utrulling av CCS.
Aim of the side event: Highlight added value of the international collaboration in ACT projects
Please note that the aim of this event is not to highlight ACT projects, but to highlight the challenges and added values that arise from the international collaboration in ACT projects.
Agenda
- Short presentation of ACT, Aage Stangeland, The Research Council of Norway
- Challenges and added value of international collaboration in ACT projects
- CEMENTEGRITY – Novel cement for CO2 wells. Reinier van Noort, IFE
- ENSURE – Monitoring of storage sites. Bettina Goertz-Allmann, NORSAR
- RETURN – Reusing depleted fields for CO2 storage, Pierre Cerasi, SINTEF Industry
- ACTOM – Offshore monitoring of CO2 storage sites, Guttorm Alendal, University of Bergen
- SHARP – CO2 storage risk management, Elin Skurtveit, NGI
- Short summary by Ragnhild Rønneberg, The Research Council of Norway
8. februar kl. 09:00-10:00 ECCSEL ERIC
Fremtidige behov innen CCS og CCU forskningsinfrastruktur
ECCSEL ERIC inviterer til et en-timers arrangement innenfor rammen av CLIMIT SUMMIT 2023. I denne sesjonen vil vi i del 1 se på status i Norge for forskningsinfrastruktur innen CCS og CCU (CCUS). Hvilke muligheter for bruk av infrastrukturen finnes i dag? Det vil også bli presentert planer for utvidelse av eksisterende CCUS forskningsinfrastruktur i Norge, basert på identifiserte behov hos forskningsmiljøene i akademia og industrien.
I del 2 inviteres deltakerne til å gi sine synspunkter knyttet til fremtidige behov for CCUS forskningsinfrastruktur i Norge, hvor vi ønsker å bygge videre på allerede eksisterende planer for videre utvikling av forskningsinfrastruktur, innenfor ECCSEL ERIC. Det legges her opp til en interaktiv sesjon hvor man åpent kan dele tanker rundt kommende behov knyttet til forskning på CCUS, og hvor resultatene vil bli innlemmet som en del av ECCSEL ERIC planer for oppgradering av eksisterende forskningsinfrastruktur.
Agenda
09:00 – 09:30 ECCSEL ERIC and the Norwegian ECCSEL node: Presentation of the list of existing ECCSEL research facilities, approved upgrades of existing research facilities, and construction of new ones
09:30 – 10:00 Presentation of the ECCSEL ERIC Infrastructure Development Plan and time for discussion (by SINTEF)
8. februar kl. 09:00-11:00 Mission Innovation – CDR
Gassnova har gleden av å invitere til et to timers arrangement om et initiativ fra Mission Innovation (MI) om fjerning av CO2 fra atmosfæren (Carbon Dioxide Removal, CDR) under CLIMIT SUMMIT 2023. MI er et internasjonalt initiativ på ministernivå. CDR er ett av syv fokusområder og har fire hovedspor: 1) Direkte fjerning fra luft (DAC); 2) Fjerning og lagring av karbon fra biomasse (BiCRS); 3) Akselerert mineralisering; og 4) livsløps- og teknisk-økonomiske analyser (LCA og TEA). På vegne av Norge leder Gassnova BiCRS-sporet sammen med Japan. MI CDR har utarbeidet et veikart og en handlingsplan.
På arrangementet vil det bli gitt en generell oversikt over MI CDR, med hovedvekt på karbonfjerning ved prosessering av biomasse (BiCRS). Norsk industri vil dele tanker om hvordan biogent karbon kan erstatte fossilt og hvordan det dermed kan oppnås negative utslipp, og forskningsorganisasjoner vil få muligheten til å presentere mulige tekniske løsninger. Sentrale temaer innen CDR-arbeidet, og som vil bli berørt, er bærekraftig bruk av biomasse og hvordan måle, rapportere og gi kreditt for negative utslipp.
PURPOSE: Inspire to engage in international cooperation within CDR with focus on Biomass Carbon Dioxide Removal and Storage (BiCRS) in Norway.
Agenda
Welcome by Gassnova and Moderator (Camilla Brox, CEO Brox Consulting)
Opening statement by William Christensen, MPE, Norway
Mission Innovation CDR, Director Mission Innovation CDR, Mark Ackiewicz, DOE USA
What’s happening in Europe within CDR? Per Olof Granström, EU Director CCSA/ZEP
BiCRS Scope and activities in member countries, Jørild Svalestuen, Gassnova
Snap shots on BiCRS in Norway
- Industry: Plans and ambitions
- Thomas Skardal (CEO Biozin), Lars Petter Maltby (Director of Prosess21), Atle Pedersen (Plant Manager BIR Ressurser, WtE – KAN (A Climate Cure for WtE in Norway)) and Mike Carpenter (CEO Inherit Carbon Solutions)
- The global CDR challenge and the Norwegian Industry’s response
- Jeanette Moen (Norsk Industri, Assistant Director Energy and EHS Department) and Anders H. Strømman (Professor, NTNU, Industrial Ecology)
- R&D Status and future of Biomass Carbon Dioxide Removal and Storage
- Marie Bysveen (Chief Market Developer, SINTEF Energy), Rasmus Astrup (Head of Research, NIBIO) and Asbjørn Torvanger (Senior Researcher, Cicero)
Panel Session on Carbon Removals and Sustainability
Summing up
