25.05.2023
Cignus Instruments utvikler en ny løsning for direkte massestrømsmåling av CO₂
Eksisterende strømningsmålere tilfredsstiller ikke alle måletekniske krav for måling av CO2 i forbindelse med oppskalering av fremvoksende CCS verdikjeder.
Cignus sin proprietære teknologi kan løse disse utfordringene og lukke teknologigap gjennom hele verdikjeden for storskala CCS.
Måling av akkumulert masse CO2 [tonn] blir en viktig funksjon i framtidens CCS-kjeder
Fangstanleggene må kunne måle hvor mye CO2 som leveres til transport med en nøyaktighet som møter myndighetens krav for å få godkjent sine utslippsreduksjoner. Lagringsaktørene trenger av samme grunn også nøyaktige målinger av hvor mye CO2 som tas imot for lagring. Det gjør at kommende operatører av CCS-kjeder prioriterer utvikling av nye og bedre løsninger for massestrømsmåling av CO2. Cignus Instruments utvikler en ny type massestrømsmåler med tekniske fordeler sammenlignet med løsningene som finnes på markedet i dag.
Flere studier konkluderer med at ingen av de eksisterende teknologier for massestrøms-måling tilfredsstiller alle måletekniske krav for måling av CO2 i forbindelse med nye CCS verdikjeder. Tradisjonelle Coriolis massestrømsmålere regnes som den mest nøyaktige og den eneste teknologien for direkte massestrømsmåling, men har generelle begrensninger for store rørdiametre, spesielt ved store operasjonstrykk, samt at teknologien ikke er kvalifisert for havbunnsinstallasjoner. Dessuten har denne teknologien et betydelig internt trykkfall, som gir utfordringer ved håndtering av væsker nær kokepunktet hvor et trykkfall vil gi risiko for koking og dermed økt målefeil. En slik utfordring vil gjelde massestrømsmåling av væsker med lavt kokepunkt, som f. eks. flytende CO2, flytende NH3 og flytende H2.
CLIMIT-Demo støtter prosjekt for massestrømsmåling av CO2
Teknologiutviklingen foregår i et pågående NFR EnergiX IPN-prosjekt 327715 Cignus Instruments «Massestrømsmåler for H2 og flytende CO2«. Følgende partnere deltar i dette prosjektet: Sintef Energi, Equinor, NEL, TechnipFMC, og TotalEnergies. Teknologien er demonstrert i labskala til EU TRL4.
I oktober 2022 fikk Cignus støtte fra CLIMIT-Demo til prosjektet 622129 «Design, bygging og innstallering av prototype Cignus massestrømsmåler for CO2-testing ved Equinor P-Lab».
«P-Lab» er Equinors forskningsanlegg på Herøya i Porsgrunn. I «P-Lab» inngår et anlegg for testing av flerfase-strømning av ulike fluider. Høsten 2023 skal Equinor kjøre en testkampanje med CO2 på «P-Lab». Cignus har fått mulighet til å teste sin prototype massestrømsmåler i denne kampanjen.
Prosjektet skal demonstrere funksjon og nøyaktighet for Cignus massestrømsmåler både i gass og i flytende form
Målet er at prosjektet skal løfte teknologien fra TRL 4 til TRL6 «validert i relevante industrielle omgivelser».
På lenger sikt er målet til Cignus å utvikle teknologien til fullskala anvendelser, slik at teknologien blir kvalifisert for leveranser til fullskala CCS-anlegg, som f. eks. Northern Lights fase 2.
Sammenlignet ned dagens løsninger så har løsningen til Cignus flere fordeler. Det er bedre egnet for høyt trykk, større rørdimensjoner, for installasjon og drift på havbunn, og den har svært lavt internt trykkfall. Disse fordelene vil kunne gi Cignus et konkurransefortrinn i et framtidig CCS-marked for anvendelser som storskala rørtransport, lasting/lossing av skipstransport og subsea injisering til reservoar.
Cignus Instruments ble etablert i 2020 for å utvikle proprietær teknologi for strømningsmålere, og dette er så langt bedriftens eneste forretningsområde. Bedriften har i dag åtte ansatte inklusive grunnleggerne. De samme grunnleggerne startet bedriften Presens AS i 1996 som utviklet teknologi og produserte trykksensorer for et globalt marked. Presens ble kjøpt opp av General Electric / Baker Hughes i 2012.
Konklusjon
Dagens løsninger møter ikke kravene til massestrømsmåling av CO2 i framtidige CCS-kjeder. Partnerne i Northern Lights og andre kommende operatører av CCS-kjeder prioriterer å få lukket dette teknologigapet. Med støtte fra EnergiX, CLIMIT og industripartnere utvikler Cignus en løsning som kan bidra til å lukke dette gapet.