Verifisering av nye kjemikalier for CO2-fangst
Budsjett
Climit-finansiering
Prosjektnummer
175907
Partnere
Prosjektperiode
01.08.2006 – 29.02.2008
Den store utfordringen ved CO2 rensing av eksosgass fra gasskraftverk (post combustion) er de store gassmengdene med relativt lavt CO2 innhold. Eksosgassmengden fra et 400 MWel gasskraftverk ligger på ca. 2 mill. Nm^3/h med CO2 konsentrasjon 3.5 vol.%. Ingen fullskala renseanlegg for avgass, f.eks. fra et 400 MWel kraftanlegg med CO2 utslipp på ca. 200 tonn/time, er i drift i dag. Valg av kjemikalier for post combustion prosesser vil bestå i å foreta en rekke tester, beregninger og simuleringer for å komme frem til totalt energiforbruk, reaktivitet, nedbrytbarhet, korrosivitet og flyktighet. I prosjektet vil det bli vektlagt å undersøke to-komponent aminsystemer som absorpsjonsmedium hvor to sentrale likevekter vil stå i fokus: karbamatstabilitet og base styrke.
På grunnlag av prosessmodelleringsverktøy og erfaring fra andre prosjekter, har man rimelig god formening om i hvilket område disse likevektene bør ligge. Innledende vurderinger av alternative 2-komponent kjemikalier er foreslått å inngå i NAM-prosjektet med start første halvår 2006. Her vil det bli tatt i bruk et modelleringsverktøy for å estimere sentrale likevekter og kinetikk med rimelig grad av presisjon. 50-150 kjemikaliesystemer vil bli vurdert, og 10-15 av de mest lovende identifisert fo r videre screening tester.
I dette prosjektet er det foreslått å videreføre de innledende testene fra NAM prosjektet med følgende delprosjekter:
1) gass/væske likevektsmålinger
2) kinetikk
3) korrosjon
4) nedbrytingsrate
5) karakterisering av membraner og bestemmelse av masseoverføring
6) prosessmodellering og prosesstekniske vurderinger
7) lab pilottester ved SINTEF/NTNU for å komme frem til 2 lovende kjemikaliesystemer for videre tester en neste i pilotanlegget på Kårstø.Statoil ønsker å organisere prosjektet som et brukerdrevet prosjekt med Aker Kværner Process Systems (AKPS) og SINTEF Materialer og kjemi og Institutt for Kjemisk Prosessteknologi (IKP) ved NTNU som kontraktspartnere