Monitoring of CO2 plume expansion by combining active and passive seismic data – phase II
Budsjett
12,4 millionerClimit-finansiering
55%Prosjektnummer
618233
Partnere
Norsar, SINTEF AS, Illinois State Geological Survey (ISGS), Equinor AS, ShellProsjektperiode
03/2019-03/2021
Prosjektet bygger videre på resultater fra CO2CAP (616065). CO2CAP har vært et samarbeid mellom nordamerikanske Illinois State Geological Survey (ISGS) og norske NORSAR/SINTEF for å utvikle nye og effektive CO2 overvåkningsteknologier. I CO2CAPII viderefører man det bilateralt samarbeidet mellom ISGS og NORSAR/SINTET opparbeidet i CO2CAP. I tillegg har prosjektet fått med seg norske industripartnere ved Northern Lights. CO2CAP-prosjektet ga detaljerte resultater av seismisitet ved Decatur. Disse resultatene ga grunnlaget for å demonstrere hvordan integrering av både aktive og passive datatyper kan forbedre overvåkningen av CO2-plumen både i tid og rom. Mikroseismisk overvåkningsteknologi har utviklet seg raskt de siste 5-10 årene og NORSAR er godt posisjonert for å sikre ytterlige vekst og utvikling av teknologien. Mikroseismisk overvåkningsteknologi vil være viktig for det kommende Fullskala lagringsprosjektet Northern Lights. Resultater fra CO2CAP II prosjektet vil bidra direkte til planlegging av monitoreringsstrategien til Northern Lights (Aurora/Smeaheia).
På bakgrunn av resultatene fra CO2CAP foreslås det en andre fase av samarbeidet der prosjektet tar sikte på ytterligere å analysere mikroseismisiteten ved Decatur. Dette er for å utvikle og kvantifisere en generalisert konseptuell mikrosemisitetsmodell som skal benyttes for CO2 -lagring. Norsar viste nylig at det er mulig å invertere kildeparameterne til hendelser på Decatur. Ved å bruke slike karakteriserings- og inversjonsmetoder kvantitativt og knytte dem til oppdaterte og bedre reservoarparametere så vil dette øke forståelsen av induserte jordskjelv generelt. I CO2CAPII vil nå industrien ved EQUINOR, SHELL og TOTAL delta i prosjektet, og omfanget vil øke fra Illinois Basin/Decatur til også å inkludere Quest i Canada. Gjennom generaliseringen av lagringssteder vil prosjektet videre anvende resultater til offshore overvåking for lagring i Nordsjøen. Prosjektet kan gi mer robuste kvantitativ inversjonresultater (QI), som vist ved bruk av aktive og passive data representativt for Decatur.
Prosjektet vil sammenligne Decatur-resultatene med CO2 -injeksjonen ved Quest, hvor også mikroseismisitet forekommer i undergrunnen. Dette vil gjøre det mulig å utviklinge en generalisert og konseptuell modell for mikroseismisitet. Det er viktig å ha på plass en slik modell før injeksjonsstart for det kommende CO2-lagringsprosjektet i Nordsjøen. En kvantitativ forståelse av utløsningsmekanismer vil ikke bare bidra til å bedre utnytte informasjonen om CO2 -plumen som finnes i mikroseismisitet, men også gi en bedre og mer kvantitativ estimering av tilknyttede risikoer og gi veiledning for å utvikle mitigerende strategier.
Det foreslåtte prosjektet vil utnytte unike data fra IBDP- og Quest-prosjektene, og skape en generalisert konseptuell mikroseismisk modell for CO2 -lagring som vil gjelde for Nordsjøen. I tillegg vil prosjektet kombinere aktive og passive seismiske metoder for å bedre utnytte disse bølgesignaturene og å avsløre informasjon om CO2 -omfanget. Dette vil bidra til kvantitativ estimering av risiko knyttet til CO2 -injeksjonen, samtidig som det vil gi kostnadseffektive løsninger for overvåkning av CO2 -lagring.
Et viktig mål for å oppnå sikker lagring er å utvikle metoder for reservoarovervåkning, som muliggjøre en kostnadseffektiv sanntidsovervåking av lagerkomplekset. Ved å kvantifisere mikroseismiske hendelser i tid og rom for å skille mellom hendelser i undergrunnen og i reservoaret vil man utvikle en forståelse av hva som skjer hvor. Forståelsen av mikroseismiske hendelser er viktig for det kommende norske fullskala-prosjektet og resultater fra CO2CAP-II prosjektet vil påvirke hvordan man planlegger monitoreringen på norsk sokkel, hvordan aktiv og passiv instrumentering og seismiske undersøkelser kan koordineres for å få best mulig bilde av hvordan CO2 plumen beveger seg i reservoaret.