Fully Integrated Regenerative Carbonate Cycle (FIRCC) – Pre study
Budsjett
6 millionerClimit-finansiering
65 %Prosjektnummer
226499
Partnere
Institutt for Energiteknik, – Tek, Høgskolen i Telemark, ETH Zuric, GE Carbon Capture Gm, GE Power Norway ASProsjektperiode
2013-2016
Regenerative carbonate cycle (RCC) er en lovende og potensielt svært kostnadseffektiv CO2-fangstteknologi. Prinsippet er basert på at kalsiumoksyd binder seg til CO2 i røkgassen i en eksoterm reaksjon (karbonering). Kalsiumkarbonatet som dannes, kan deretter regenereres til kalsiumoksyd i en endoterm reaksjon (kalsinering). Karbonering og kalsinering utføres i adskilte reaktorer og den faste sorbenten transporteres mellom dem i en kontinuerlig prosess. Karbonering/kalsinering skjer ved høye temperaturer, ved henholdsvis 600 og 900 ̊C. Dette utnyttes til effektiv energi-integrering med kraftverkets dampsystem. Energi til kalsineringen kommer fra forbrenning av brensel i en ren oksygenatmosfære. På denne måten kan røykgassen relativt enkelt renses for CO2 i karbonatoren og ren CO2 skilles ut i kalsinatoren.
Dette prosjektet gjelder neste generasjon RCC, der kalsinator varmes indirekte uten behov for forbrenning av brensel med ren oksygen. Det betyr blant annet at separasjon av oksygen fra luft unngås. Effekttap for CO2-rensing for kraftgenerering basert på fossilt brensel reduseres potensielt ned mot ett prosentpoeng (CO2- kompresjon ikke medregnet).
Prosjektet er foreslått gjennomført i to faser. Målet for dette prosjektet (Pre-study) er å etablere et fullstendig teknisk-økonomisk grunnlag for konstruksjon av en 0,3 MW pilot. I tillegg skal det gjøres undersøkelser for å finne egnede sorbenter. I en eventuell neste fase vil piloten bli bygget og en serie forsøk gjennomført for å demonstrerer det forventede lave effekttapet til FIRCC teknologien. Piloten vil sannsynligvis bli bygget som en mobil enhet.